Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
23 december 1999
 

[Matranortel]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[BOL]
[V & L informatica]

Grieken klaar voor de euro

  ATHENE, donderdag

Het parlement van Griekenland heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de begroting voor 2000 aangenomen. Daar zijn vijf dagen van debatten aan voorafgegaan, waarop de regering niet naliet erop te wijzen dat Griekenland nu klaar is om de euro te introduceren.

Kort voor de stemming in het parlement verklaarde premier Kostas Simitis dat zijn land aan de doelstellingen voor de euro voldoet. Per 1 januari 2001 is Griekenland het twaalfde land met een euro, aldus de premier. In de laatste tien dagen van maart zal Athene het verzoek indienen om mee te doen. Tijdens de Europese topconferentie in juni in Porto valt daarover de beslissing.

In haar begroting voorziet de regering in 2000 een inflatie van 1,9% na 2,4% dit jaar. Daarmee is Griekenland goed op weg om aan de voorwaarden voor euro-deelname te voldoen.

Athene verwacht eind maart het inflatiecriterium te halen. De economie groeit naar verwachting met 3,9%. Dat laatste percentage is iets hoger dan het gemiddelde dat voor de landen van de Europese Unie is voorzien.

Het begrotingstekort bedraagt 1,2% van het bruto binnenlands product (bbp). Dit jaar is dat nog 1,5%. Verder neemt de staatsschuld af tot iets minder dan 104%. Dat laatste is veel meer dan de euro-voorwaarden in het Verdrag van Maastricht aangeven, maar het percentage is de laatste jaren wel sterk aan het dalen en dat is voldoende.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl