Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
23 december 1999
 

[ABN AMRO]
[V & L informatica]
[Matranortel]
[BOL]
[Veilinghal]

Kerstrecord voor Damrak

door Monique Harmsen - AMSTERDAM, donderdag

Nadat Nasdaq de avond ervoor opnieuw op een recordstand sloot en Wall Street een flinke winst boekte, was het gisteren de beurt aan de Nederlandse technologiefondsen. Op het Damrak stal vooral kabelexploitant UPC de show, in het kielzog gevolgd door KPN, ASML, ASMI, Philips, het herintredende Tulip en uitgever VNU.

In een reactie op de beslissing van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, om de rente niet te verhogen, heerste er in Europa een goede stemming op de beurzen.

De AEX schoof ruim 1,5 procent oftewel 10,04 punten op naar 653,65. De Midkap groeide met 0,60 procent tot 640,19 punten, een winst van 3,82. Volgens ING Barings is de eerder gesignaleerde versnelling nu duidelijk aan de gang. ING spreekt de verwachting uit dat de AEX verder zal opstomen naar de 660 punten.

De stralende ster van de dag was UPC dat een koersstijging van 19,19 procent noteerde. Het aandeel UPC dikte EUR20,45 aan tot EUR131,20. Een echte verklaring voor de grote stijging hadden handelaren niet direct. "De complete gekte is uitgebroken", zo vatte een handelaar het samen. "Niemand wil zijn aandelen verkopen, want er zijn in de ochtend nog geen half miljoen aandelen van eigenaar verwisseld." Een andere handelaar wijt de koersstijging aan de algemene internetgekte: "Zowel telefonie als kabels doen het goed, UPC heeft beide."

Wel waren er verschillende berichten over de kabelexploitant. Zo meldden Duitse kranten dat UPC voor een onbekend bedrag een belang van 17-procent heeft genomen in het Duitse Primacom waarmee het voet aan de grond krijgt op de Duitse markt. Verder werd de overname van Intercomm France Holding bekendgemaakt. UPC heeft hiervoor EUR98 betaald. Er liggen ruim 400.000 huishoudens in het gebied dat aansluit bij andere recente overnames van UPC.

Op de Nederlandse markt claimt het bedrijf 50.000 telefonieklanten via de kabel te hebben. De ruzie met de Nederlandse internetproviders is ook bijgelegd.

Super stijgers

KPN en Versatel profiteerden ook van het enthousiasme voor telecomfondsen en belandden op de lijst van grootste stijgers. Met een stijging van ruim 7,87 procent sloot KPN EUR6,90 hoger op EUR94,60 en Versatel boekte een winst van EUREUR0,80 waardoor de dag werd besloten op EUR36.

Een rapport over de markt voor machines voor de chipindustrie stuwde ASML en ASMI op naar nieuwe hoogten. In oktober steeg de omzet in deze branche met 74 procent tot $2,59 miljard. De forse stijging bevestigt het herstel in de wereldwijde chipmarkt. ASML en ASMI pakten respectievelijk EUR4,10 en EUR2,65 winst op EUR11,50 en EUR22,80. ASML kreeg van ABN Amro het onveranderde advies van houden. Volgens de bank is een deel van het te verwachten goede nieuws al ingecalculeerd in de koers maar kan een nieuwe stroom orders in 2000 een extra stimulans voor een positief sentiment zijn.

Elektronica- en chipfabrikant Philips volgde de positieve stemming op Nasdaq hetgeen resulteerde in een plus van EUR3,75 op EUR131,90.

Ook de uitgevers VNU en Wolters Kluwer lagen er goed bij. VNU maakte bekend via dochter Nielsen Media Research het belang in het Amerikaanse Netratings uit te breiden van 20 naar 54 procent. De investering van $246 miljoen ( ƒ516 miljoen) verloopt via Nielsen. Netratings voorziet zowel bezoekers als adverteerders van specifieke informatie over het gebruik van internet. Het bedrijf bestaat sinds 1997 en heeft nog geen winst gemaakt maar geldt wel als een van de beloftes van internet.

Beleggers wisten deze stap van VNU te waarderen waardoor het aandeel opliep van EUR44,95 naar EUR47,02. Ook Wolters Kluwer pluste met EUR0,91 op EUR33,12. Uitzondering bij de uitgevers was Elsevier dat een verlies van EUR0,40 moest incasseren op EUR10,95.

Ahold kreeg een steuntje in de rug van het effectenkantoor Nyenburgh dat het aandeel het advies 'kopen' mee gaf. Nyenburgh adviseert beleggers nog even geduld te hebben omdat er na de afgeblazen overname van het Amerikaanse Pathmark zeker weer nieuwe overnames in het verschiet liggen. Bij de huidige waarde van het aandeel is het zeker koopwaardig, stelt de analist. Nyenburgh werd op zijn wenken bediend want een half uur voor sluiting maakte Ahold een joint venture bekend met La Fragua, een super- en hypermarktonderneming in Guatemala. Ahold pakte EUR0,35 mee op EUR27,20.

Van der Hoop vindt Getronics een koopwaardig aandeel, hetgeen resulteerde in een winst van EUR0,65 op EUR77.

De handel in het oliefonds Petroplus werd gistermiddag om drie uur opgeschort. Het bedrijf kwam met de mededeling dat in Zwitserland een raffinaderij van Shell wordt overgenomen. Nog voor het stopzetten van de handel liep de koers van Petroplus echter al fors op met bijna 16 procent. De beurs heeft hierover een gesprek gehad met Petroplus en volgens hen is er geen sprake van voorkennis. De laatste notering was op EUR11,40 een winst van EUR0,60. De omzet werd acht keer zo hoog als normaal.

Stijgers in de Midkap waren uitzendorganisatie Vedior en bouwer NBM-Amstelland. Het lijkt of het opstappen van bestuurders een steun in de rug is voor de koers van het aandeel. Bij Vedior moest de directeur voor Nederland het veld ruimen na tegenvallende cijfers. Dit resulteerde in een koerswinst van EUR0,15. De terugkeer van André Baar bij NBM-Amstelland was goed voor een stijging van EUR0,30 op EUR12,10.

Computerfabrikant Tulip, die morgen opnieuw in de officiële notering komt, beleefde gisteren al een goede dag. Vooruitlopend op de rentree werd er al ruim 20 procent meer betaald voor een aandeel.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl