Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
23 december 1999
 

[Veilinghal]
[Matranortel]
[V & L informatica]
[ABN AMRO]
[BOL]

Brunel blijft achter
het raam zitten kijken

  Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM, donderdag

"Een fusie is nooit uit het beeld geraakt, al is het passief", stelde president-commissaris J.D. Bax gisteren tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering van Brunel. "De markt is volop in beweging, dus we moeten aan het raam blijven zitten om te zien wat er buiten gebeurt."

De aandeelhoudersvergadering was belegd om een opvolger aan te wijzen voor statutair-directeur Jan Brand, tevens grootaandeelhouder. Sven Parsser, tot dan toe financieel directeur, werd door het handjevol verschenen aandeelhouders zonder enige tegenstem benoemd.

Uiteraard kwam de mislukte fusie met Unique, die op het allerlaatste moment afsprong, aan de orde. Maar ook de slechte gang van zaken, de winstverwachting moest enkele keren neerwaarts worden bijgesteld, was onderwerp van gesprek. Bax noemde Parsser "onder de huidige omstandigheden de beste keus". Voor de vertegenwoordiger van de Vereniging van Effectenbezitters was dat reden te vragen of de benoeming als een tijdelijke was bedoeld.

Bax ontkende dit. "Maar we hebben turbulente tijden achter de rug en we gaan ook nog turbulente tijden tegemoet", stelde hij. "We moeten de toko gaan omturnen in een richting die in het persbericht is geschetst." Dat betekent afscheid nemen van laag renderende activiteiten en het acquireren van ondernemingen in een hoger segment. Verkennende gesprekken worden al gevoerd. Maar namen kon de nieuwbakken directie-voorzitter Parsser na afloop van de vergadering nog niet noemen.

Volgens commissaris Bax heeft de raad van commissarissen het de afgelopen tijd zeer druk gehad met Brunel. "Ik heb van mijn leven nog nooit zoveel vergaderd als bij deze toko", stelde Bax. "Wel vijftien tot twintig keer. Ik ben zelfs nog naar België geweest naar Brand thuis om te kijken of er nog iets aan te doen was. Maar we zijn tot de conclusie gekomen dat het beter was de fusie af te blazen."

In de laatste winstwaarchuwing die Brunel naar buiten bracht werd onder meer een 'substantieel bedrag aan oninbare debiteuren' genoemd als een van de oorzaken van de tegenvallende winstontwikkeling. "Bedragen noem ik niet, dan is de kans groot dat er nog minder bereidheid is om te betalen. Eerst maar eens proberen zoveel mogelijk van die troep binnen te halen", stelde Bax.

Hij gaf wel toe dat het toen zittende management wat laks is geweest. "Terecht natuurlijk dat u hiernaar vraagt", stelde hij. "We hebben die post al wat jaartjes open staan. We zijn wat laks geweest, maar we gaan nu schoon schip maken."

Ook achteraf heeft Bax geen spijt van de vrijage met Unique. "We dachten dat het sense maakte. We zijn met zijn allen met open ogen die straat ingelopen. Maar er bleken te grote verschillen in strategie en ook de synergievoordelen pakten minder gunstig uit."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl