Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
23 december 1999
 

[V & L informatica]
[Matranortel]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[BOL]

Ahold neemt belang
in keten Guatemala

ZAANDAM, donderdag

Nog maar net een overname achter de kiezen of Ahold maakte gisteren opnieuw een aankoop bekend. Het concern neemt een belang van 50 procent in de supermarktketen La Fragua in Guatemala.

Deze familie-onderneming heeft 119 winkels en een omzet van omgerekend ƒ1,17 miljard. Beide partijen hebben afgesproken het overnamebedrag niet bekend te maken. "Het bedrag is significant lager dan de Fragua-omzet. Het gaat om een voor ons bescheiden investering", is het enige dat de zegsman van Ahold loslaat.

Volgens Ahold is La Fragua marktleider in Midden-Amerika met supermarkten in Guatamala, El Salvador en Honduras. De firma werkt efficiënt met lage kosten. De samenwerking met La Fragua past binnen het plaatje van Ahold om te groeien in Midden- en Zuid-Amerika. Het Zaanse concern bezit al grote belangen in supermarktketens in Argentinië, Chili, Peru, Paraguay en Ecuador. Ahold is daarmee een van de grootste ketens in dat werelddeel. De grootgrutter haalt zo'n 13% van de omzet uit dit werelddeel. Voor 1999 rekent Ahold erop daar ƒ9,5 miljard om te zetten met inbegrip van de nieuw verworven keten.Nu kijkt Ahold samen met La Fraguanaar andere overname mogelijkheden in de Midden- en Zuid-Amerikaanse regio.

Guatamala en de buurlanden zijn voor het concern aantrekkelijk. De politieke en economische situatie in deze landen is volgens Ahold aanzienlijk verbeterd, terwijl de 24 miljoen inwoners van de regio behoefte hebben aan moderne winkels. "De groeiende welvaart is zichtbaar. Er ontstaat een nieuwe middenklasse, die sterker op prijs en kwaliteit letten dan in Nederland", zegt de woordvoerder. In de jaren tachtig werden met name El Salvador en Guatamala geteisterd door een burgeroorlog.

Kartelpolitie

Ahold heeft een turbulente aan- en verkooptijd achter de rug. Het fonds werd zwaar getroffen nadat de miljardenovername van de Amerikaanse supermarktketen Pathmark niet doorging. De aankoop werd geblokkeerd door de Amerikaanse kartelpolitie. Daarop dreigde Pathmark Ahold voor de rechter te slepen met een schadeclaim. Die is overigens nog steeds niet binnengekomen. Kort daarvoor was bekend geworden dat Ahold voor ƒ4 miljard een belang van 50 procent nam in de Scandinavische branchegenoot ICA.

Tegelijkertijd nam Ahold-dochter Schuitema de winkels van A&P over. Die transactie stuitte op bezwaren bij concurrent Laurus, want Ahold en Schuitema werden zo nog dominanter. Enkele maanden ervoor nam de Zaanse grootgrutter het besluit zich terug te trekken uit China en Singapore wegens de slechte economische situatie. "In Zuid-Oost Azië moesten we bijna overal van vooraf aan beginnen; met een, twee, drie winkels. In Zuid-Amerika daarentegen treffen we volgroeide bedrijven aan die aansluiting zoeken bij een internationaal netwerk," aldus de zegsman.

De aandeelhouders van Ahold zijn ondertussen het spoor bijster. De koers van de grootgrutter staat sinds enkele maanden zwaar onder druk. De beleggers zijn bang dat Ahold klappen krijgt door het oprukken van de machtige Amerikaanse concurrent Wal-Mart in de VS en Europa. Op termijn zou Ahold de boot kunnen missen. Op de Amsterdamse beurs behoort Ahold ondertussen tot de sterkste dalers onder de AEX-fondsen. Ten opzichte van het slot aan het eind 1998 is de koers inmiddels met ongeveer 18 procent gedaald.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl