Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
23 december 1999
 

[Matranortel]
[Veilinghal]
[V & L informatica]
[ABN AMRO]
[BOL]

Managers eisen steeds
vaker 'aanblijfpremie'

door Peter van der Tuin - AMSTERDAM, donderdag

De schaarste op de arbeidsmarkt beperkt zich niet tot de doorsnee-werknemer. Ook in het management doet de schaarste zich gelden. Een van de nieuwste trends is dat managers, die aangezocht worden een 'sign in' bonus eisen. Maar ook komt het voor dat zittende managers hun marktwaarde kapitaliseren door een aanblijfpremie te vragen, de 'sign on' bonus.

"Vooral in de financiële wereld is sprake van een gespannen situatie. Het verloop is nu bijna 30% en de inwerktijd is al gauw een tot twee jaar zodat vaak met een forse onderbezetting moet worden gewerkt", signaleert Berry Nijsse, oprichter-directeur van NMC-Nijsse International in Amsterdam. Zijn organisatie is inmiddels uitgegroeid tot nummer twee op de Nederlandse ranglijst van headhunters, maar ook beschikt de onderneming over eigen vestigingen in acht eurolanden.

"De 'sign in' bonus is overgewaaid uit de VS", aldus Nijsse. "Toptalenten in de financiële wereld en de IT worden daar gelokt met een soort entreepremie als ze maar bij een concurrerende organisatie willen komen werken. Daar worden enorme bedragen betaald, maar hier gaat het soms al om bedragen tot zo'n ƒ50.000. Wat meer en meer gebeurt is dat, als iemand benaderd wordt voor een andere functie, de kandidaat naar zijn eigen werkgever stapt en een 'sign on' bonus vraagt. Hij merkt dat zijn marktwaarde gestegen is en vraagt zijn baas wat het die waard is dat hij blijft. De 'sign on' bonus is dus een soort aanblijfpremie. Maar in deze tijd van arbeidskrapte komt dat meer en meer in zwang. Managers houden steeds meer hun marktwaarde in de gaten. Het is immers ook de ideale tijd om te job-hoppen: voor een hoger salaris overstappen naar een andere werkgever."

Nijsse signaleert dat er nu vooral een grote behoefte is aan financieel geschoolde mensen. Dat is volgens hem het logische gevolg van de trend naar het creëren van 'share holder value', het letten op de belangen van vooral de aandeelhouders. "Maar binnen een jaar zie ik een grotere vraag komen naar marketing-deskundigen," meent hij. "Shareholder value is mooi, maar de producten en diensten moeten natuurlijk wel eerst goed verkocht worden om de winst te realiseren en op te krikken."

Het gebrek aan managers en andere deskundigen leidt er volgens zijn ervaring ook toe dat detachering een steeds grotere vlucht neemt. "Wij hebben een cliënt waar de automatiseringsafdeling voor meer dan de helft uit inleenkrachten bestaat. Maar die zijn wel drie keer zo duur als de 'reguliere' werknemers", legt hij uit. "Vooral banken kunnen niet anders, omdat ze met handen en voeten gebonden zijn aan de strenge eisen van de cao's. Dat is toch eigenlijk een ongezonde situatie."

Eigen kweek

Ook een andere fenomeen doet zich voor. Bedrijven zitten zo te springen om snelle opvulling van urgente vacatures, dat ze vergeten te kijken naar eigen kweek, dus geschikte kandidaten in de eigen gelederen. In plaats daarvan zoeken ze meteen buiten de deur naar mensen, waarvan men weet dat ze hun sporen al verdiend hebben. "Maar dat is ook een gevaarlijke tactiek. Want zo bevorder je in feite dat de beste mensen in je eigen bedrijf het eerste opstappen omdat hun carrière niet verloopt zoals ze gedacht hadden", meent Nijsse.

Het aantrekken van managers uit het buitenland verloopt nog moeizaam, constateert hij, ook al omdat in de ons omringende landen dezelfde problemen spelen. Nijsse: "Bovendien liggen de salarissen voor managers in ons land nog aanzienlijk lager dan in het buitenland. Daar wordt wel iets aan gedaan door het geven van opties en bonussen, maar dat valt soms weer slecht in de publiciteit. De overheid heeft het op dit punt extra moeilijk vanwege de bescheiden salarisschalen. En wie kiest er nu voor om slecht betaald te worden als er zoveel betere alternatieven zijn?"

De arbeidsschaarste heeft wel een gunstig gevolg. "Wie vroeger boven de 50 was leek uitgerangeerd. Nu is de praktijk dat iedereen met capaciteiten overal aan het werk kan. Maar zelfs bij ouderen zie je een mentaliteitsverandering. Ze willen het liefst alleen werk gaan doen dat ze leuk vinden. Door de grote vraag kan dat ook vaak gerealiseerd worden. De werknemer is nu de koper geworden op de arbeidsmarkt en gezien de demografische ontwikkeling zal dat nog jaren gaan duren, " voorspelt Berry Nijsse.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl