Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
23 december 1999
 

[Siteshopper]
[BOL]
[Autosite]
[Vacatures]
[Veilinghal]

FBI jaagt verbeten op
millennium-terroristen

door Joost de Haas - NEW YORK, donderdag

De vrees voor millennium-terrorisme houdt de Verenigde Staten in de wurggreep. Aan de grensovergangen, op de luchthavens en in de grote steden zijn scherpe veiligheidsmaatregelen van kracht. De federale recherche FBI maakt in een race tegen de klok jacht op extremisten, die op Amerikaans grondgebied zouden kunnen toeslaan bij de komst van 2000.

Het gaat niet alleen om mogelijke handlangers van top-terrorist Osama bin Laden, maar ook om religieuze en politieke fanaten in de VS zelf.

Sinds de arrestatie vorige week van een Algerijn, die vanuit Canada trachtte de VS binnen te komen met een auto vol explosieven zijn opsporingsdiensten in rep en roer.

Vermoed wordt dat de 32-jarige Ahmed Ressam vier tijdbommen in de VS moest afleveren. Ressam zou gelieerd zijn aan de organisatie van de Saoedi Osama bin Laden, en de FBI heeft nu een klopjacht geopend op een mysterieuze 31-jarige Amerikaan uit Californië, die eveneens wordt verdacht van connecties met het terreurnetwerk.

Begin deze week werd in de staat Vermont, ook aan de Canadese grens, een tweede Algerijn opgepakt. Bouabide Chamchi is er mogelijk in geslaagd om al eerder bommaterialen te smokkelen. In zijn auto werden sporen van explosieven aangetroffen.

Bij de millennium-vieringen in New York en Washington zullen duizenden extra politiemensen en FBI-agenten op de been zijn. In Manhattan heerst bij sommigen grote angst voor een aanslag op Times Square, waar zo'n twee miljoen bezoekers worden verwacht.

Milities
Op het binnenlandse terreurfront wordt de FBI geconfronteerd met een wirwar van extremistische groepen die gewelddadige acties zouden beramen. Volgens een recent FBI-rapport, getiteld 'Project Megiddo', gaat de grootste dreiging uit van leden van rechtse milities en racistische kerkgenootschappen.

"Sommige aanhangers van deze bewegingen zijn bezig met het verzamelen van wapens, het hamsteren van levensmiddelen, het afleggen van potentiële doelen en het werven van fondsen door middel van fraude", zegt de FBI.

Zij waarschuwt met name voor gewelddadige reacties op stroomstoringen bij het aanbreken van 2000: "Leden van diverse milities zien dat als het begin van de door hun gevreesde machtsovername door de Verenigde Naties."

Volgens deze in extreem-rechtse kring populaire theorie geven computerproblemen het startschot voor de 'Nieuwe Wereld Orde', een geheim plan van de VN om de wereld te veroveren waarbij legerbases in de VS worden ingericht als concentratiekampen voor politieke tegenstanders.

Racisten zien 2000 als het begin van een 'heilige rassenoorlog', gericht tegen joden en als 'modderrassen' betitelde niet-blanken. Deze gedachte kwam volgens de FBI afgelopen jaar al naar voren bij enkele schokkende misdrijven.

Zo verklaarde Buford Furrow, de neo-nazi die in augustus het vuur opende op een joods kinderdagverblijf in Californië, dat het "tijd is om de joden te vermoorden". En Ben Smith, die zelfmoord pleegde nadat hij in Indiana en Illinois vanuit zijn auto op joden en zwarten had geschoten, had thuis geschriften waarin wordt opgeroepen om vanaf 2000 minderheden te vermoorden. "Religieuze motieven en samenzweringstheorieën vormen de grootste drijfveren voor mogelijk binnenlands geweld bij het millennium", concludeert de FBI.

Wereldwijd
Daarnaast lopen Amerikanen in het buitenland groot gevaar. Washington waarschuwde dinsdagnacht opnieuw voor wereldwijde terreuracties tegen VS-burgers 'tussen nu en medio januari'.

De eerste waarschuwing werd afgegeven na de arrestatie in Jordanië, twee weken geleden, van dertien vermeende aanhangers van 'miljonair-terrorist' Bin Laden. De terreurcel zou van plan zijn geweest aanslagen te plegen op drukbezochte, christelijke bedevaartsoorden in het Midden-Oosten. Volgens nieuwe informatie van de FBI zou daarbij zelfs gebruik worden gemaakt van gifgasgranaten.

De inlichtingendienst CIA vermoedt dat Bin Laden opdracht heeft gegeven voor 'vijf tot vijftien' aanslagen op Amerikanen in het buitenland. Als mogelijke doelwitten gelden kerst- of nieuwjaarsvieringen in Jeruzalem, Londen, Parijs en Rome.

Osama bin Laden is in de VS staatsvijand nummer 1, sinds de verwoestende aanslagen op VS-ambassades in Kenia en Tanzania, waarbij in augustus vorig jaar 224 doden vielen. De in Afghanistan schuilende Bin-Laden zou momenteel bevreesd zijn voor een ontvoering door Amerikaanse commando's met als doel hem in de VS te berechten.

Op zijn hoofd staat een beloning van tien miljoen gulden. Een van zijn medeverdachten is volgens de aanklacht een Egyptenaar met een Nederlands paspoort, Ayman al-Zawahri.

Justitie in New York gelooft dat de voortvluchtige Al-Zawahri probeert een atoomwapen te bemachtigen. De organisatie van Bin-Laden zou al beschikken over grondstoffen voor de productie van chemische en biologische wapens.

In een garage van het gerechtsgebouw in Seattle omringen gewapende politieagenten en douaniers de auto van de Algerijn Ahmed Ressam. Hij werd vorige week aangehouden met allerlei materialen voor de vervaardiging van bommen in zijn auto. FOTO: AFP






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl