Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
23 december 1999
 

[BOL]
[Netaspect]
[CMG]
[ABN AMRO]
[Demon]
[Primafoon]
[KPN Digitale Certificaten]
[Eurocard/Mastercard]

VVD dreigt
PvdA en D66
met crisis

door Sjuul Paradijs

DEN HAAG, donderdag

VVD-leider Hans Dijkstal dreigt het kabinet te laten vallen als de coalitiepartners PvdA en D66 de overheidsuitgaven willen verhogen uit de belastingmeevallers nu het financieringstekort is verdwenen.

Dijkstal voorspelt het einde van de samenwerking met de paarse partners als aan de zogenoemde 'Zalm-norm', vernoemd naar VVD-minister Zalm (Financiën), wordt getornd.

Pogingen van PvdA-fractievoorzitter Melkert en zijn collega De Graaf (D66) om uit de belastingmeevallers de bestedingen aan gezondheidszorg en het onderwijs te verhogen betekenen het einde van de paarse coalitie, luidt het dreigement van Dijkstal in een uitgebreid interview dat morgen in deze krant verschijnt.

"De spelregels zijn cruciaal. Dat is tien keer belangrijker dan de vraag of we dit jaar het tekort hebben weggewerkt. Er mag niet aan getornd worden. Dat staat gewoon vast. Doen ze het wel, dan staat de toekomst van Nederland in meerdere opzichten op het spel. Dus ook die van het kabinet", aldus Dijkstal onomwonden.

Heilig

De VVD-leider is zich terdege bewust van de dreiging die van zijn waarschuwing uitgaat. Dijkstal beschouwt de afspraken over het financieel kader als heilig. "De oude PvdA was altijd heel gevoelig voor de noden en had weinig oog voor de financiële discipline. Ik hoop dat ze het belang van de spelregels inzien", meent Dijkstal.

Deze houden in dat er in het kabinet één keer per jaar over de begroting wordt gesproken. Inkomsten en uitgaven van de overheid zijn strikt gescheiden, waardoor meevallers in de inkomstensfeer niet gebruikt mogen worden voor verhoging van de uitgaven van de ministeries. Verder mogen de uitgavenplafonds van de verschillende departementen niet overschreden worden.

De liberale voorman hamert er in het gesprek op dat de staatsschuld fors moet worden teruggebracht tot aanvaardbare proporties. Van de bijna ƒ30 miljard die nu jaarlijks aan de rente op de schuld moet worden betaald, verwacht Dijkstal dat de komende jaren ruwweg ƒ10 miljard kan worden vrijgemaakt voor uitgaven. "Dat kan dan naar zorg, onderwijs, nieuwe snelwegen en weet ik veel wat", aldus Dijkstal.

PvdA-voorman Melkert heeft aangekondigd dat hij met Dijkstal en De Graaf om de tafel wil nu het financieringstekort is verdwenen. Een deel van het begrotingsoverschot zou dan volgens de PvdA'er kunnen worden gebruikt voor verhoging van de uitgaven. Volgens Dijkstal is een aantasting van de Zalm-norm volstrekt onbespreekbaar en voor de VVD onaanvaardbaar.

De onderhandelingen hierover die in het voorjaar worden verwacht noemt Dijkstal 'een testcase'. "De betekenis van de spelregels gaat veel verder dan een kabinetsperiode. Dat heeft te maken met discipline, met zorgvuldig omgaan met belastinggeld van mensen. In al die jaren dat we die spelregels niet hadden, kregen we de tekorten", zegt Dijkstal.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl