Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
23 december 1999
 

[Eurocard/Mastercard]
[BOL]
[Demon]
[Primafoon]
[Netaspect]
[ABN AMRO]
[KPN Digitale Certificaten]
[CMG]

Studenten lichten
studiefinanciering
voor miljoenen op

Van onze onderwijsredactie

ZOETERMEER, donderdag

Afgelopen studiejaar hebben studenten voor miljoenen gefraudeerd met studiefinanciering. Zij kregen bijna ƒ60 miljoen aan studiegeld uitgekeerd, zonder dat ze er recht op hadden. Hiervan is ƒ8 miljoen niet meer te achterhalen, zo laat het ministerie van Onderwijs weten.

"Dit bedrag is voor ons echter een aanvaardbaar risico", reageert woordvoerder Marian Bestelink. "Op het totale budget voor studiefinanciering van ƒ3,7 miljard is dit een schijntje."

Het knoeiwerk met studiegeld kwam aan het licht door de jaarlijkse controle van het aantal uit- en thuiswonende studenten. Studenten die op kamers wonen krijgen ƒ300 meer dan degenen die bij hun ouders wonen. Menigeen geeft zich daarom verkeerd op bij de IB-Groep in Groningen, die de studiebedragen afhandelt. Vorig studiejaar zijn 11.208 uitwonende studenten teruggezet van een beurs voor uitwonenden naar een beurs voor thuiswonenden. Strop: ruim ƒ40 miljoen.

Met hoeveel van de totaal weggeschonken ƒ60 miljoen bewust door studenten is geknoeid, blijft onduidelijk. Zo zijn er nog altijd studenten aangewezen op een illegaal gehuurde kamer, vanwege de woningnood in meerdere studentensteden. Zij kunnen zich niet op hun adres inschrijven bij de gemeente, of een huurbewijs overleggen en gelden voor de IB-Groep dus als thuiswonend. Ook zij worden gekort. Weer anderen verhuizen voor een stage en vergeten dat te melden.

"Dat neemt niet weg dat fraude beslist zal voorkomen", zegt Bestelink. Nu kan de IB-Groep al zijn gegevens vergelijken met de verzekeraars. "Vanaf 2001 moeten studenten zich verplicht inschrijven bij hun gemeente om in aanmerking voor een beurs. Dan wordt meteen duidelijk waar iedereen woont, tenzij mensen een vals adres opgeven, natuurlijk."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl