Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
23 december 1999
 

[ABN AMRO]
[KPN Digitale Certificaten]
[Demon]
[Primafoon]
[CMG]
[BOL]
[Netaspect]
[Eurocard/Mastercard]

Stenen gooien naar
tram, bus en metro
trend in hoofdstad

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries

AMSTERDAM, donderdag

Het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) en de politie in Amsterdam maken zich ernstig zorgen over de forse toename van stenengooiers langs routes waar metro's, bussen en trams rijden.

Voertuigen van het openbaar vervoer in de hoofdstad worden regelmatig bekogeld, waardoor passagiers en personeel in gevaar komen.

Trend

Het GVB zegt dat er van incidenten al lang geen sprake meer is, maar dat het stenengooien is uitgegroeid tot een trend. De laatste tijd komt het gemiddeld tien keer per maand in de hoofdstad voor.

"Het merendeel van de metrobetuurders rijdt al met de zonwering naar beneden om zo de klap van een steen op te vangen," zegt GVB-zegsman H. van den Berg. "Het begint echt schrikbarende vormen aan te nemen. Onlangs nog kreeg een bestuurder glassplinters in zijn ogen, die hij razendsnel moest uitspoelen. Het enige vocht dat hij snel bij de hand had was een van huis meegenomen fles limonade..."

De stenenregen op het openbaar vervoer is reden om op bepaalde risico-trajecten nu extra politie langs de routes te laten surveilleren. Met name in Amsterdam Zuidoost slaan de stenengooiers vaak toe.

'Kogels'

Deze week zijn een machinist op metrolijn 54 en een passagier aan de dood ontsnapt toen een aantal stenen insloeg, die in kracht dezelfde verwoestende werking als kogels hebben.

In bus 21 raakten eergisteren twee passagiers gewond door een steen die door een ruit werd gegooid. Een passagier kreeg de steen tegen zijn hoofd, terwijl een ander door rondvliegend glas werd getroffen. Beide mannen moesten naar het ziekenhuis. Één van de gewonde passagier heeft bij de politie aangifte gedaan van poging tot doodslag cq moord.

"Het komt inderdaad regelmatig voor dat er metro's of treinen worden bekogeld," aldus politiewoordvoerder Cees Rameau toe. "We hebben er ook wel eens mensen voor opgepakt, maar dat is niet altijd makkelijk."

Schade

Het GVB tracht de schade die men oploopt te verhalen op de daders. "Er loopt een civiele procedure tegen een aantal jongeren, die al zijn veroordeeld voor het gooien van stenen.

We willen via de rechter afdwingen dat ze ook opdraaien voor de materiële en emotionele schade van hun vergrijp", zegt Van den Berg, "wellicht dat dit de daders afschrikt en het tij gekeerd kan worden."

Overigens blijft het gooien van stenen niet alleen beperkt tot het openbaar vervoer. Ook auto's en rondvaartboten in de Amsterdamse grachten worden bekogeld.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl