Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
23 december 1999
 

[CMG]
[ABN AMRO]
[Demon]
[BOL]
[Eurocard/Mastercard]
[Netaspect]
[Primafoon]
[KPN Digitale Certificaten]

Miljardeninvestering
maakt Flevoland rijp
voor volgende eeuw

LELYSTAD, donderdag

Een investering van enkele miljarden guldens moet Flevoland klaarmaken voor de volgende eeuw. Het geld van de Europese Unie, Rijk, provincie, gemeente en bedrijfsleven wordt gestoken in de drie grootste plaatsen Almere, Lelystad en Dronten, die nu onvoldoende zijn toegesneden op de eisen van deze tijd.

Het Rotterdamse Office for Metropolitan Architecture (OMA) van Rem Koolhaas knapt het stadshart van Almere op. Die investering beloopt 2,5 miljard gulden.

Vernieuwing

De financiële injectie voor het Lelystadse centrum wordt op meer dan 1 miljard gulden geschat. In Dronten bedraagt de investering in een vernieuwd centrum 180 miljoen gulden. Binnen tien jaar moeten de plannen in alle drie de plaatsen zijn uitgevoerd.

De plaatsen zijn niet op alle fronten met hun tijd meegegaan. Zo stagneerde in Lelystad de groei van het aantal inwoners en is mede daardoor jarenlang niets gedaan aan vernieuwing.

Almere groeide daarentegen veel sneller dan verwacht. Maar de ontwikkeling van het centrum bleef daarbij achter. Ook Dronten moet een inhaalslag maken omdat het aantal inwoners flink groeide.

Status

Koolhaas' plan, waarmee kort geleden is begonnen, moet Almere in één keer een metropolitane status geven, schrijven de auteurs van het begeleidende boek Dutchtown: ,,Zoals architect Frank O. Gehry dat met Bilbao deed.''

Revolutionair is dat het nieuwe uitgaanscentrum aan het Weerwater wordt gestapeld boven de wegen en parkeergarages.

Lelystad knapt niet alleen haar stadshart op, maar ontwikkelt ook de kust die nu nog vrijwel kaal is. Langs de toekomstige boulevard komen woningen, een uitgaanscentrum en recreatiemogelijkheden. Dronten betrekt de haven bij het centrum en vergroot het winkeloppervlak. Bovendien wil deze gemeente binnen twintig jaar groeien van 35.000 naar 45.000 inwoners.

Almere denkt over vijftien jaar 250.000 inwoners te hebben. Nu ligt het aantal op 142.000. Lelystad verwacht binnen tien jaar te groeien van 62.000 naar 80.000 inwoners.

 






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl