&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
dinsdag
21 december 1999

Gezag

Voor herstel van het gezag van het openbaar ministerie was, na de publicatie van het voor de politie en het OM rampzalige rapport van de commissie-Van Traa, vooral rust aan de top nodig.

Uiterlijk leek die rust met de komst van de nieuwe voorzitter van het college van procureurs-generaal, De Wijkerslooth, ook gekomen. Van hem werd in tegenstelling tot zijn voorganger Docters van Leeuwen publiekelijk weinig vernomen. Hij was bezig zijn gezag te vestigen.

Maar desondanks vond de nieuwe baas het nodig de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Vrakking openlijk de wacht aan te zeggen. Deze hoeft geen rekening te houden met langer aanblijven in Amsterdam.

Een ongehoorde uitlating van de immer voorzichtig en bezonnen optredende De Wijkerslooth. Kennelijk zit het hem dwars dat de populaire Vrakking zich niet aan hem en zijn werkmethode heeft uitgeleverd. Dat mag echter geen reden zijn om openlijk kritiek te spuien, die Vrakking begrijpelijk tot een publieke tegenaanval bracht. Hij is niet van plan op te stappen.

Minister Korthals (Justitie) hoopt dat een goed gesprek tussen de heren de oplossing brengt. Het is te hopen, maar te vrezen valt dat de bewindsman meer moet doen om de rust bij het openbaar ministerie echt terug te doen keren en het gezag te herstellen.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Doema

Het Kremlin kan tevreden zijn met de uitslag van de zondag gehouden verkiezingen voor de Doema, het Russische parlement. Ofschoon de communisten de grootste partij zijn gebleven en nog gewonnen hebben, is de partij van Jeltsin's vriend en premier Poetin vanuit het niets op de tweede plaats geëindigd.

Bovendien zijn de nationalisten die de afgelopen jaren vaak samen met de communisten optraden, weggevaagd. Jeltsin getrouwe krachten zijn nu in de meerderheid. Ook dat is voor de president en de kliek rondom hem een opluchting.

De sterke positie van premier Poetin is overigens op een weinig democratische manier tot stand gekomen. De belangrijkste staatsmedia hebben zich geheel in dienst van hem gesteld en maakten zijn grootste rivalen voortdurend zwart.

Ook de gruwelijke oorlog in Tsjetsjenië waarin Rusland schaamteloos te keer gaat zonder op de burgers veel acht te slaan, heeft de ex-KGB-spion Poetin, die verantwoordelijkheid is voor die oorlog, geen windeieren gelegd.

De verkiezingen voor de Doema waren de generale repetitie voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Poetin maakt een zeer grote kans Jeltsin op te volgen, maar dan zal hij op termijn wel wat moeten doen aan de welvaart in zijn land en aan de geldverslindende oorlog in Tsjetsjenië.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]