Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
21 december 1999
 

[Cybercard]
[Qxl]
[Vacatures]
[Telegraaf]

Vader en zoon Karsmakers
samen van start in Dakar-rally

door Dick Springer - WAALRE, dinsdag

Nog voor er ook maar één meter door het verzengende woestijnzand is gereden, kent de Nederlandse Dakar-equipe al een 'primeurtje': voor het eerst in de geschiedenis nemen een vader en zoon tegelijkertijd deel aan 'de moeder aller woestijnrallies'. Pierre Karsmakers en zijn zoon Jyrki gaan op 6 januari in Dakar dit keer alleen vertrekplaats, de finish ligt op 23 januari in Caïro van start met een tweede primeur als doel: als vader en zoon samen over de eindstreep.

Vader Pierre (links) en zoon Jyrki Karsmakers hebben met Henk Vercoelen (rechts) een van de meest ervaren 'Dakar-gidsen ' in hun team. Of zij als trio de finish in Cairo bereiken, is desondanks onvoorspelbaar. Le Dakar is en blijft nu eenmaal Le Dakar...

FOTO: JOHN CLAESSENS

Voor Karsmakers sr. kent Le Dakar weinig geheimen, al is het inmiddels alweer twaalf jaar geleden dat de inmiddels 53-jarige coureur voor het laatst deelnam aan de beroemdste woestijnrace van het jaar. Echt goede herinneringen heeft hij aan die laatste poging niet overgehouden, want Karsmakers moest vroegtijdig de strijd verlaten nadat hij bij een zware val zijn bekken brak. De goede herinneringen stammen dan ook uit de jaren daarvoor, toen hij achtereenvolgens op de motorfiets, in een vrachtwagen en in een jeep de eindstreep bereikte. "Of er sinds mijn laatste deelname veel veranderd is, weet ik pas als ik straks weer door het zand ploeter", aldus Karsmakers. "Het enige dat ik nu al zeker weet is dat we de hel echt wel een paar keer gaan zien. Dat herinner ik me nog van vroeger en dat zal beslist niet veranderd zijn. Verder zie ik wel wat voor nieuwe verrassingen mij staan te wachten."

Voor zoon Jyrki (24) wordt iedere meter tussen Dakar en Caïro straks een nieuwe ervaring. Hij kent de gevaren van de rally alleen via de televisiebeelden, die hij vroeger, als grootste fan van zijn vader, nauwgezet bekeek. "De beelden van die val staan me nog op het netvlies gebrand; ik had mijn vader nog nooit zien huilen, hij schreeuwde het echt uit van de pijn..."

Om herhaling van een dergelijk drama te voorkomen heeft het Karsmakers-duo op voorhand al besloten de zaken in de Afrikaanse woestijn rustig aan te pakken. Samen met de ervaren Dakar-coureur Henk Vercoelen ("Ik ga in Dakar mijn 100.000ste rally-kilometer rijden") vormen zij een trio dat 'uitrijden' als prioriteit stelt en dientengevolge niet volgas door het zand zal racen. "We weten dat we nooit kunnen winnen, dus waarom zouden we druk dan onnodig opvoeren. Rijden op 75% van je kunnen geeft de meeste kans op uitrijden", aldus vader Karsmakers, die eraan toevoegt dat deze 'belofte van voorzichtig doen' tevens de definitieve toestemming van moeder Karsmakers afdwong. "Zij ziet toch haar man en zoon tegelijk een hachelijk avontuur induiken."

Het Karsmakers-koppel rijdt de rally, net als teamgenoot Vercoelen, op de KTM-motorfiets. "Een andere keuze is er voor privé-coureurs eigenlijk niet", legt vader Karsmakers uit. "De Oostenrijkse motorenfabrikant stuurt niet alleen een karavaan coureurs de woestijn in, maar zorgt ook voor een aantal service-trucks vol materiaal, waarvan de rijders elke avond in het bivak gebruik kunnen maken. Zonder die steun kun je het vergeten. Zelf een vrachtwagen met materiaal regelen is onbetaalbaar. De hele onderneming kost ons u al zo'n 100.000 gulden per persoon en sponsoring hebben we, op wat steun van Simac computers na, niet. Dus je begrijpt dat we Gert Brouwer van KTM Nederland eeuwig dankbaar zijn."

Hoewel Vercoelen en de twee Karsmakers net als alle andere deelnemers op voorhand roepen Caïro écht te gaan halen, weten zij dat de kansen om als trio te finishen erg klein zijn. En aangezien de wetten van Le Dakar keihard zijn uitvallers moeten naar huis en mogen niet als toeschouwer blijven meereizen is de kans op een vader/zoon-afscheid in de Sahara levensgroot. "Natuurlijk hebben we het daarover gehad, al kun je moeilijk inschatten hoe zwaar het is om door te rijden als je weet dat je zoon zojuist hard is gevallen en naar huis moet", aldus Karsmakers sr.

Zoon Jyrki kan er op voorhand niet echt mee zitten. "Uitvallen hoort nu eenmaal bij Le dakar, daar hoeven we niet ingewikkeld over te doen. En vooraf afspraken maken gaat al helemaal niet. Zo werkt dat nu eenmaal niet in de Afrikaanse woestijn. Het zou ook alleen maar saai zijn als alles vooraf viel te plannen en alles van een leien dakje zou gaan. Daarvoor ga ik niet naar Le Dakar."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl