Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
21 december 1999
 

[Telegraaf]
[Qxl]
[Vacatures]
[Cybercard]

Ton Boot geeft vier
basketballers speelverbod

ROTTERDAM, dinsdag

Oranje moet tijdens de Holland Basketball Week (HBW) met de tweede garnituur aantreden. Amsterdam-coach Ton Boot is zó boos over het selectiebeleid van bondscoach Bob Connen dat hij zijn vier internationals verbiedt deel te nemen aan de HBW.

Dat betekent dat Rolf Franke, Sander van der Holst, Koen Rauwhorst en Rauol Heinen ontbreken bij de HBW. Boot is vooral boos dat Gonnen geen spelers selecteerde van Den Helder, waar de Amerikaan ook in dienst is. "Dit is je reinste competitievervalsing", brieste Boot.

Mike Nahar en Geert Hamming kunnen vanwege competitieverplichtingen bij hun buitenlandse clubs niet meedoen. Volgens Boot was het juist een absolute voorwaarde dat hij zijn spelers alleen zou afstaan indien Nahar en Hamming beschikbaar waren voor Oranje. Boot is ook kwaad dat de bond achter zijn rug om Rauwhorst benaderde voor het Nederlands team. "Dat was een mes in m'n rug", zei Boot. "De maat is vol, Oranje is voor mij een gesloten boek. Aan deze speeltuin werk ik niet meer mee!"

Er zijn nog meer afzeggers. Schutter Erik van der Sluis is geblesseerd. Ook de deelname van Marcel Huybens en Jerome de Vries is hoogst onzeker. Den Bosch, zelf deelnemer aan het toernooi, wil de spelers ook niet vrijgeven. Geert Hammink: "De medewerking van Den Bosch is een groot probleem. De zaak ligt nu bij de NBB (Nederlandse Basketball Bond) en we zien het nog als niet-opgelost."

Het Nederlandse team ziet er als volgt uit: Roberto van der Broek (Gent), Eelco Derks (Rotterdam), Francisco Elson (Barcelona), Wierd Goedee (Werkendam), Sjoerd de Jong (Zwolle), Vincent Krieger (Houthalen, België), Ralf Melis (Donar Groningen), Hanno Schoenmakers (Almere), Djoenie Steenvoorde (Almere), Bas de Voogd (Antwerpen).

Oranje speelt in de poule met Bauru Tilibra uit Brazilië en Hapoel Holon uit Israël, dat voor de vierde keer meedoet. In de andere poule komen de mannen van Den Bosch in actie tegen twee tegenstanders van formaat. De ploeg van coach Nichols speelt zijn eerste duel tegen het Franse Asvel Villeurbanne. De tweede wedstrijd is tegen de nummer twee van Argentinië, Estudiantes Olavarria.

Marco de Waard begint tijdens de Holland Basketball Week als assistent-coach van het Nederlands team. De schutter van weleer bij clubs als Den Helder en Den Bosch zal een stageperiode aangaan tot en met volgend jaar februari. "Daarna gaan we kijken of hij in aanmerking komt voor een vaste aanstelling", aldus Bauke Geersing bestuurslid van de NBT, de organisatie rond het Nederlands team.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl