Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
21 december 1999
 

[BOL]
[Matranortel]
[V & L informatica]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[Postbank]

Hoop voor ondernemer die
zijn zaak opheft na 2001

  Van een onder redacteuren - DELFT, dinsdag

Voor ondernemers die worden gedupeerd door het vervallen van de stakingsvrijstelling in het nieuwe belastingstelsel 2001 gloort er hoop. Hun belangenorganisatie MKB-Nederland heeft bij het ministerie van Financiën een voorstel gedaan om de pijn te verzachten.

Volgens MKB-secretaris mr. Jurgen Warmerdam blijkt uit de eerste contacten dat staatssecretaris Vermeend en diens ambtenaren "welwillend" tegenover dit alternatieve plan staan. De kern daarvan is dat de ondernemer een belastingschuld die ontstaat na een bedrijfsbeëindiging, over 10 tot 15 jaar mag afbetalen.

Of het MKB-plan echt voeten aan de grond krijgt, moet vandaag blijken tijdens een vergadering van de nieuwe commissie Thunnissen/De Waard, genoemd naar twee topambtenaren van Financiën. Deze commissie is door Vermeend in het leven geroepen om invoerings- en uitvoeringsproblemen rond de nieuwe belastingwetgeving op te lossen.

De huidige stakingsvrijstelling is vooral gericht op oudere ondernemers die hun bedrijf verkopen. Over de eerste ƒ45.000 van de winst hoeven zij geen belasting te betalen; over het meerdere geldt een lager belastingtarief dan gebruikelijk. Daardoor kunnen bedrijven in het handelsverkeer relatief snel van eigenaar verwisselen. Vanaf 2001 wordt de vrijstelling teruggebracht tot ƒ8000 en vervalt het speciale belastingtarief.

Aangezien het in stand houden van de stakingsvrijstelling politiek gezien een onhaalbare kaart lijkt te zijn, pleit MKB er voor het afbetalen deze belastingschuld over 10 tot 15 jaar uit te smeren. De nieuwe vrijstelling van ƒ8000 moet dan wel doorgaan, aldus Warmerdam.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl