Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
21 december 1999
 

[ABN AMRO]
[BOL]
[Veilinghal]
[V & L informatica]
[Matranortel]
[Postbank]

Nooit echt weggeweest

  Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, dinsdag

De come-back van André Baar als topman van NBM-Amstelland leidde gisteren niet alleen tot een klein feestje op het Damrak, het veroorzaakte ook een golf speculaties over de te volgen strategie van het bouwfonds. "Eigenlijk is Baar nooit echt weggeweest."

Onder de leiding van Baar ontwikkelde het concern, dat tien jaar geleden nog een kwijnend bestaan leidde, zich tot een succesvolle one stop shopping-onderneming. Het concern produceert bouwmaterialen, doet de bouw en de projectontwikkeling, en levert huizen zonodig inclusief de keukenkastjes af. Vervolgens kan de particulier ook nog eens terecht bij de bouwmarkten van Gamma en Karwei.

"Ze hebben Van Bussel, een marketingman met internationale ervaring, binnengehaald om dit concept uit te bouwen", aldus analist Paul Verbraeken (HSBC Investment Bank)."Zijn vertrek kan alles betekenen. Misschien wilde Van Bussel, die op zijn eerste persconferentie meteen tegenvallende cijfers moest melden, geen puin ruimen."

Maar wellicht speelde iets heel anders, denkt Verbraeken hardop: "Mogelijk wilde Van Bussel een opsplitsing van het concern. Baar daarentegen heeft altijd gezegd dat het woord opsplitsing niet in zijn vocabulaire voorkomt."

NBM-Amstelland (totale omzet vorig jaar ruim ƒ5,3 miljard) steunt op drie poten: projectontwikkeling & vastgoed (de kleinste), bouw & infrastructuur (goed voor meer dan de helft van de omzet), en handel & industrie. Deze laatste tak omvat onder meer de bouwmarkten, bouwgroothandels, en fabrieken die kalkzandsteen, beton, bakstenen en betonmortel vervaardigen.

"De materialenpoot is niet de grootste, maar wel de meest winstgevende", aldus Verbraeke. "De brutomarge ligt op 10%, tegen nog geen 3% voor de bouwactiviteiten. Ik heb uitgerekend dat de handel en productie van bouwmaterialen, een markt waarin sinds mei van dit jaar al vier grote deals hebben plaatsgevonden, bij verkoop evenveel opbrengt als de huidige beurswaarde van NBM. Afstoten is op zich dus logisch. Ik denk dat dit soort overnamespeculaties ook de drijvende kracht is achter de koersstijging, maar met Baar aan het roer is opsplitsing alleen maar onwaarschijnlijker geworden. Helaas is openheid nooit het sterkste punt van bouwers."

Maar NBM-Amstelland verbergt nog een andere potentiële splijtzwam. De in mei 1998 overgenomen woningbouwer Wilma heeft bouw en projectontwikkeling samengevoegd, terwijl dit bij NBM-Amstelland strikt wordt gescheiden. "NBM stond voor de keuze: of ook splitsen, of samenvoegen", aldus een analist. "Een typisch bouwvraagstuk, waar Van Bussel als outsider in de sector weinig vakinhoudelijks aan toe te voegen had. Hij zal wel een hele goede manager zijn, maar Baar is een echte bouwer. Eigenlijk is hij nooit echt weggeweest. Hij is zich altijd met de onderneming blijven bemoeien."

Ook de lezing van de vakbonden wijst in de richting van onenigheid rond Wilma. Verbaasd over het vertrek van Van Bussel, zegt CNV-bestuurder A. van Wijngaarden: "Twee weken geleden zijn we op uitnodiging van Van Bussel nog bij hem op bezoek geweest. Hij heeft zeer ontspannen twee uur met ons gepraat over zijn toekomstvisie voor het bedrijf, en de problemen die er waren in de woningbouw. De integratie van NBM-Amstelland en het overgenomen Wilma die hem voor ogen stond komt niet goed van de grond. In zijn ogen moesten beide bedrijven volledig integreren waardoor er een bouwpoot en een ontwikkelingspoot ontstaat. Wilma wil echter vasthouden aan een eigen ontwikkelafdeling."

Eind oktober stapten de Wilma-directeuren M. Spelbos en F. Huizinga op, omdat ze het niet eens waren met het beleid.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl