Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
21 december 1999
 

[BOL]
[Matranortel]
[ABN AMRO]
[Postbank]
[V & L informatica]
[Veilinghal]

Fusie Monsanto en
Pharmacia & UpJohn

  Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, dinsdag

De mammoetfusie tussen de farmareuzen Monsanto en Pharmacia & UpJohn zal zeker niet de laatste zijn. De directie van de twee Amerikaanse concerns werden het in het afgelopen weekeinde eens om voortaan als één onderneming verder te gaan.

Dat is de zoveelste fusie in een lange rij. Hoewel de kaarten nu aardig geschud lijken zal het zeker niet de laatste megadeal zijn. "Waarschijnlijk wel van deze eeuw, maar volgend jaar kunnen we nog wel wat verwachten", voorspellen analisten.

Zij baseren hun uitspraak onder meer op de gigantische investeringen die gedaan moeten worden in het onderzoek naar, en de ontwikkeling van nieuwe farmaceutische producten. Dat is voor een relatief klein concern alleen niet meer op te brengen. Wil je de concurrentie op de wereldmarkt aankunnen dan is schaalgrootte van levensbelang, zegt men. De nieuwe combinatie heeft een budget voor research en ontwikkeling van $2 miljard. Concurrent Pfizer beschikt zelfs over een budget van $2,8 miljard.

Het Amerikaanse Monsanto maakte gisteren na een weekeinde lang vergaderd te hebben met de Amerikaans-Zweedse branchegenoot Pharmacia & UpJohn overeenstemming te hebben bereikt over een fusie. Vorige week vrijdag was al uitgelekt dat daarover tussen de twee concerns gesproken werd. Door de fusie ontstaat een onderneming dat goed is voor de elfde plaats op de wereldranglijst van farmaconcerns, op gelijke hoogte met Eli Lilly.

Een nieuwe naam is er nog niet. De combinatie is goed voor een omzet van $17 miljard en een beurswaarde van ruim $52 miljard. Als de fusie eenmaal is voltooid, wordt 20% van de activiteiten op het gebied van landbouwchemicaliën van Monsanto ondergebracht in een aparte onderneming. De bedoeling is dat die een eigen beursnotering krijgt.

Monsanto is op het terrein van genetisch gemanipuleerde mest- en voedingsstoffen een van de grootste ter wereld. De landbouwdivisie draaide de laatste tijd slecht, wat onder meer het gevolg was van de toenemende aversie tegen genenmanipulatie. Die leidde tot een aantal rechtszaken.

De twee concerns zijn qua beurswaarde ongeveer even groot. De aandeelhouders van Pharmacia krijgen voor elk aandeel dat ze hebben 1,19 aandeel van de nieuwe onderneming. Voor de aandeelhouders Monsanto bedraagt de ruilverhouding 1:1. Naar verwachting kan de fusie in het tweede kwartaal van volgend jaar rond zijn. Fred Hassan, topman van Pharmacia, gaat het nieuwe concern leiden. De fusie moet over drie jaar tot een kostenbesparing van $600 miljoen leiden.

Dat Monsanto eindelijk een fusiepartner aan de haak slaat werd volgens analisten overigens wel tijd. Want terwijl elders in de sector de ene na de andere fusie werd afgekondigd, zag Monsanto een aantal fusiegesprekken stuklopen. Zo liepen enkele weken de onderhandelingen over samenwerking met de Zwitsers Novartis stuk en moest vorig jaar door Monsanto gemeld worden dat fusiebesprekingen met American Home Products tot niets geleid hadden.

De combinatie Pharmacia & UpJohn ontstond in de zomer van '95. Andere voorbeelden van succesvolle fusies waren Glaxo en Wellcome, Sandoz en Ciba-Geigy, Zeneca en Astra, en Hoechst met Rhone-Poulenc.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl