Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
21 december 1999
 

[Veilinghal]
[Matranortel]
[V & L informatica]
[Postbank]
[BOL]
[ABN AMRO]

Lage groei EU-kandidaten

  Van onze correspondent - BRUSSEL, dinsdag

De economische groei in de tien Oost-Europese kandidaat-landen voor de Europese Unie valt dit jaar tegen. De Europese Commissie maakte gisteren bekend dat de groei in de aspirant-lidstaten gemiddeld onder die van de Europese Unie ligt. Dat bemoeilijkt het 'noodzakelijke inhaalproces', aldus de Commissie.

Volgens Brussel lag de gemiddelde groei in de tien Oost-Europese landen het afgelopen jaar op 1,8%, lager dan de 2,3% die in 1998 werd behaald. De vijftien lidstaten van de EU haalden dit jaar 2,1% groei.

Voor de komende twee jaar is de Commissie een stuk optimistischer. Voor de Oost-Europese kandidaten voorspelt Brussel een gemiddelde groei van 3,5% in 2000 en liefst 4,4% het jaar daarop.

Wel blijven er onderling grote verschillen, zo bleek ook dit jaar. Achterblijver Roemenië zag de economische groei bijvoorbeeld met 4,3% achteruit hollen terwijl Polen en Hongarije ieder een plus van bijna 4% boekten. De laatste twee landen worden dan ook gezien als de beste jongens van de klas, die waarschijnlijk tot de eerste groep nieuwe toetreders zullen horen.

De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen hebben volgens de Commissie zwaar te lijden onder de economische en financiële crisis in Rusland. Turkije, dat deze maand de kandidaat-status heeft gekregen, ging gebukt onder de gevolgen van de aardbevingen van dit jaar. Ankara zag de economie met 1,4% krimpen maar voor volgend jaar verwacht de Commissie een opleving met 4,5%.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl