Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
21 december 1999
 

[Matranortel]
[Veilinghal]
[V & L informatica]
[Postbank]
[ABN AMRO]
[BOL]

ASML steelt de show weer

  AMSTERDAM, dinsdag - Gesteund door een hogere opening op Wall Street sloot de Amsterdamse beurs gisteren nagenoeg op het hoogste punt van de dag. Met een winst van bijna 9 punten zette de AEX-index wederom een nieuw record, zodat de grens van 650 punten in zicht komt. En opnieuw waren het de technologie-waarden die de kar trokken op het Damrak.

Tot de grootste stijgers onder de hoofdfondsen behoorden ASM Lithography, KPN Telecom en Océ. Daarentegen moest Hagemeyer op de positief gestemde beurs juist terrein inleveren. De AEX kwam om half vijf uit op 643,52 een plus van 8,80 punten. Het hoogste punt werd tien minuten eerder bereikt en lag op 644,13 punten. De belangrijkste index van het Beursplein is daarmee in het bijna voorbije jaar 105 punten opgelopen.

Vandaag buigt de Fed, het stelsel van centrale banken in de VS, zich voor de laatste keer dit jaar (deze eeuw) over de rente. Gezien de oplopende koersen op Wall Street lijken beleggers zich niet al teveel zorgen te maken over een verhoging. Over het algemeen werd bij de vorige verhoging aangenomen dat het de laatste van dit jaar zou zijn. Verschillende inflatiecijfers die sindsdien zijn gepubliceerd, hebben de onrust onder het beleggend publiek niet verder aangewakkerd. Gesteund door oplopende koersen in Zuidoost-Azië en Europa ging Wall Street gistermiddag dan ook goedgemutst van start. Daardoor zag ook de Amsterdamse beurs de toch al enthousiaste stemming verder verbeteren.

Veel geld op de beurs stroomt naar de technologie-waarden. ASML werd maar liefst EUR7,10 euro duurder op 104,20 euro (plus 7,3%), terwijl kopieermachinefabrikant Océ 1,03 euro aandikte tot EUR16,83 (plus 6,5%). Ook KPN Telecom gaf een mooie stijging van 6,2% te zien om te eindigen op EUR85,10. Bij Baan werd een winst genoteerd van 58 cent naar EUR14,63 (plus 4,1%).

Buiten de technologie werden hier en daar ook mooie koerswinsten neergezet. Dat gold bijvoorbeeld voor het herstel bij Ahold (plus EUR1,31 op EUR26,92) na eerdere klappen wegens het afketsen van de overname van het Amerikaanse Pathmark. In de zware technologie boekte staalproducent Corus een koerswinst van 6,3% ofwel 16 cent op EUR2,70.

Verliezers

Daarentegen kreeg groothandelsbedrijf Hagemeyer gisteren te maken met verkopende beleggers. Daardoor daalde het aandeel met 3,3% tot 20,24 euro. Behalve Hagemeyer raakten ook de uitgevers VNU en Wolters Kluwer uit de gunst. VNU gaf 99 cent af op EUR43,05 en Wolters Kluwer 42 cent op EUR31,25. Opmerkelijk was ook de teruggang van TNT Post in de vriendelijk gestemde markt: het bezorgingsbedrijf zag zijn koers met 70 cent ofwel 2,6% inzakken naar 26,55 euro.

In de financiële sector kwam het bericht uit een Griekse krant dat zowel ING als ABN Amro in onderhandeling zou zijn over de acquisitie van een 10 procents belang in de Commercial Bank of Greece. De marktkapitalisatie van die bank bedraagt zo'n 5,8 miljard euro. De bank boekte in de eerste drie kwartalen van dit jaar een nettowinst van 826 miljoen euro. JP Morgan adviseert de Grieken in de onderhandelingen. De verkoop van het belang zou in februari moeten zijn afgerond, aldus de Griekse krant die geen bronnen van het nieuws noemt. De koers van ABN Amro reageerde nauwelijks op het bericht. Een stijging van 11 cent op 24,40 euro was alles wat er in het vat zat. Het beeld bij ING was hetzelfde, met een koerswinst van 39 cent op 57 euro.

Elders stal NBM Amstelland de show. Het bouwbedrijf komt weer onder leiding te staan van oud-topman André Baar. Nu zijn opvolger Van Bussel opstapt, wordt Baar weer geïnstalleerd als bestuursvoorzitter. Beleggers toonden zich enthousiast Baar wordt gezien als de man die NBM heeft groot gemaakt. De koers van het aandeel veerde op van 10,95 naar 12,35 euro. Dat was een stijging van bijna 13%. Ook pc-fabrikant Tulip, dat met ingang van donderdag weer in de notering komt, liep alvast met 49 cent op naar EUR3,79 (plus 15%).

Aan de verkeerde kant van de streep stonden onder meer verenfabrikant Weweler, dat op de valreep van de vorige week nog met een winstwaarschuwing naar buiten kwam. Het bedrijf werd fors afgestraft door beleggers en dikte bijna 9% in tot 14,40 euro (minus 1,40 euro). Ook De Vries Robbé zakte alvast in in afwachting van de uitspraak van een kort geding vanmiddag. Het fonds stond nog eens 50 cent af op 7 euro.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl