Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
21 december 1999
 

[Vacatures]
[Autosite]
[BOL]
[Veilinghal]
[Siteshopper]

Tevreden Jeltsin noemt
stembusuitslag 'revolutie'

MOSKOU, dinsdag

De Russische president Jeltsin heeft gisteren verheugd verklaard de uitslag van de parlementsverkiezingen in zijn land te beschouwen als "een vreedzame revolutie", nu het volk afgelopen zondag massaal gekozen heeft voor pro-Kremlinpartijen die zijn kroonprins, premier Vladimir Poetin, steunen.

Voor het eerst is sprake van een niet-communistische meerderheid in de Doema, het Russische parlement.

Want volgens de uitslagen gisteren, waarbij inmiddels 84 procent van de stemmen is geteld, stevent het nog geen drie maanden oude pro-regeringsblok Eenheid af op 76 zetels in de 450 zetels tellende Doema, terwijl de Communistische Partij 111 zetels zou krijgen.


Zittend op de brokstukken van haar huis in Goragorsk, veegt een bejaarde Tsjetsjeense vrouw zich de tranen van het gezicht na het bombardement van haar woonplaats door Russische oorlogsvliegtuigen.
FOTO: EPA

Tot verbazing van waarnemers deed daarbij het liberale blok Unie van Rechtse Krachten (SPS), van ex-premier Kirijenko en de gehate hervormer Tsjoebais, het ook beter dan verwacht. Deze partij, eveneens Poetin-gezind, komt met waarschijnlijk 29 zetels op de vierde plaats.

De partij Vaderland-Heel Rusland van burgemeester Loezjkov van Moskou en ex-premier Primakov haalde met een geschatte 62 zetels een slechter resultaat dan was aangenomen. Deze partij zet zich fel af tegen het Kremlin en Poetin.

Poetin zei gisteren bereid te zijn met alle partijen en individuen in de Doema (Tweede Kamer) te willen samenwerken. De Russische premier oordeelde dat de kiezer zich heeft uitgesproken voor een politiek stabieler klimaat.

Volgens Washington tonen de verkiezingen dat de democratie 'een normaal verschijnsel' in Rusland aan het worden is. De Russen hebben met hun stem in ieder geval duidelijk laten weten Poetin te steunen in de door hem geleide oorlog in Tsjetsjenië. De gevechten in de republiek gingen gisteren in alle hevigheid door.

Volgens de Britse BBC, die burgers citeerde, zouden de Russen in het dorpje Alkhan-Yurt, vlakbij de hoofdstad Grozny, zowel 41 dorpelingen hebben omgebracht als al het vee.

Ook in de buitenwijken van de hoofdstad Grozny zou felle strijd geleverd zijn tussen rebellen en het Russische leger. Zo heeft Moskou er volgens eigen zeggen een burgerluchthaven weten te bezetten.

Ook zouden de Russen 40 rebellen hebben gedood die het belegerde Grozny wilden ontvluchten. Een onafhankelijke bevestiging is echter niet gegeven. (AP/Reuters)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl