Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
21 december 1999
 

[Netaspect]
[CMG]
[BOL]
[ABN AMRO]
[Demon]
[Primafoon]
[Eurocard/Mastercard]

Campagne wapens
inleveren succes

Van onze Haagse redactie

DEN HAAG, dinsdag

Tijdens de landelijke actie 'Heb het lef, wapens weg' zijn tot nu toe ruim 3700 wapens anoniem ingeleverd. Het ministerie van Justitie is naar aanleiding van de nieuwste resultaten tevreden over de campagne.

Tot en met 24 december is het nog mogelijk om zonder gevolgen slag- en steekwapens te deponeren in speciale tonnen op politiebureaus, scholen en horecagelegenheden. Vooral in Noord-Brabant, Utrecht en in de regio Haaglanden lijkt de campagne tot nu toe succesvol.

Zo zijn alleen al op de Haagse scholen en horecagelegenheden al 122 voorwerpen, die doorgaan voor slag- of steekwapens, afgestaan.

De politie Haaglanden is eveneens als het ministerie blij met deze tussenstand. "Dit is een goede score, maar daarmee zijn we er nog niet. Uiteindelijk gaat het om een mentaliteitsverandering. Of dat is gelukt moet nog blijken", aldus woordvoerster V. Hermens.

Overigens verwacht de politie dat er ook in Den Haag de buit nog groter zal zijn omdat de inhoud van de tonnen op de politiebureaus nog niet is geteld. Na het sluiten van de actie op 24 december wordt de eindstand bekendgemaakt.

Naar aanleiding van de actie zijn in een aantal steden diverse nevenactiviteiten opgezet om Nederlanders te wijzen op illegaal wapenbezit. Zo bezochten bekende Hagenaars als oud-minister Hans Dijkstal, Sjaak Bral en Henk Bres afgelopen weekeinde een aantal cafés en discotheken in de Hofstad om de Hagenaars door middel van folders nogmaals te attenderen op de actie. Tijdens deze 'Nacht van het lef' bleken de Haagse stappers goed op de hoogte te zijn. "Iedereen wist meteen waar we het over hadden", aldus de woordvoerster.

In de inzameltonnen op de scholen en discotheken in Den Haag trof de politie vijf luchtdrukpistolen, tien dolkmessen, 36 keukenmessen, achttien vlindermessen, 25 zakmessen, één priem, één boksbeugel, vier stiletto's, vier valmessen, één vilmes, één briefopener, één houten hamer, twee werpsterren, zeven wapenstokken, twee gasaanstekers lijkend op een vuurwapen en vier laserlights aan.

Ook in Eindhoven werden bezoekers van de uitgaansstraat Stratumseind afgelopen zaterdag uitgebreid gefouilleerd op het bezit van wapens. Hierbij werden 35 voorwerpen aangetroffen.

Het ministerie van Justitie beraamt zich momenteel op een vervolg. "We zijn tevreden, maar daarmee is het eindpunt nog niet in zicht. We bekijken nu wat er verder nog voor een campagnes kunnen worden bedacht", aldus een woordvoerder.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl