Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
21 december 1999
 

[Netaspect]
[ABN AMRO]
[Primafoon]
[Demon]
[BOL]
[Eurocard/Mastercard]
[CMG]

Dna-test voor 150
mannen in moordzaak

door Bart Olmer

LEEUWARDEN, dinsdag

De moordenaar van Marianne Vaatstra is mogelijk een bekende geweest van het zestienjarige meisje. Dit zegt justitie in Leeuwarden, die ruim 150 mannen gaat vragen vrijwillig mee te werken aan een dna-onderzoek. Een groot deel van deze verdachten behoort tot de kennissen- en vriendenkring van Marianne.

Reden voor het speurwerk in Marianne's kennissenkring is dat op de moordplaats opvallend weinig sporen zijn gevonden van een worsteling, geweld of verzet. "Dat kan erop wijzen dat de dader heel erg koelbloedig is geweest of een vriend, waarvan Marianne dacht dat ze daar niets van had te vrezen", aldus justitie.

Ook van mannen "die in het verleden zijn veroordeeld voor levensdelicten als moord en doodslag" wordt een dna-monster gevraagd.

De derde categorie bestaat uit "mannen die om een andere reden voor het recherchebijstandsteam interessant zijn geworden, bijvoorbeeld omdat ze door anderen als mogelijke dader zijn aangewezen of omdat zijn nabij de plaats van het delict zijn geweest omstreeks het tijdstip van het misdrijf".

Justitie zegt dat onder de 150 personen ook asielzoekers zitten, waarmee Marianne contact had in onder meer discotheken. Verdere details over de identiteit van de 150 mannen geeft justitie niet.

Caravan

De familie Vaatstra wil weten of de Duitse eigenaar van een afgebrande caravan op het asielzoekersterrein in Kollum ook dna moet afstaan. "Speurhonden van de politie zijn direct van de plaats waar Marianne lag naar die caravan gelopen, maar die brandde de dagen erna af." Vaatstra vermoedt dat er opzet in het spel is.

Vader Vaatstra, die blij is met het dna-onderzoek, zegt er "bijna honderd procent zeker" van te zijn dat Marianne niet is vermoord op de vindplaats, maar in de caravan. "Ze lag in het weiland met haar hand onder haar hoofd. Dat lijkt me een vreemde houding, als je wordt vermoord. Ik denk dat ze op die plaats is gedumpt." Justitie houdt vast aan de lezing dat het meisje is vermoord waar ze later is gevonden.

Bij de geselecteerde 150 mannen zal door een GGD-arts met een wattenstaafje wangslijm worden afgenomen. Het Nederlands Forensisch Instituur (NFI) te Rijswijk (voorheen het Gerechtelijk Laboratorium) vergelijkt de dna-profielen met het spermaspoor dat is aangetroffen op het slachtoffer.

Het uitgebreide en zeer kostbare dna-onderzoek neemt naar verwachting enkele maanden in beslag. De geselecteerde mannen krijgen binnenkort een uitnodiging.

De wangslijmmonsters waarvan het dna-profiel niet overeenkomt met het dnaspoor van het aangetroffen spermaspoor worden vernietigd, verzekert het openbaar ministerie in Leeuwarden. "Deze dna-profielen worden ook niet opgenomen in een dna-databank."

Eerder liet justitie het dna-profiel van het spermaspoor vergelijken met dna-profielen in Duitse en Oostenrijkse dna-databanken. Dit leverde niets op. Ook blijkt nu dat dit daderprofiel niet voorkomt in de kleine Belgische dna-databank. "We wachten nog op de uitslag van het Britse Gerechtelijke Laboratorium, waar een vergelijking wordt gemaakt met meer dan een half miljoen dna-profielen", aldus justitie.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl