Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
21 december 1999
 

[Netaspect]
[BOL]
[Demon]
[ABN AMRO]
[CMG]
[Primafoon]
[Eurocard/Mastercard]

Schuimparty's in disco gevaarlijk

door Ernst Nordholt

DEN HAAG/ALMELO, dinsdag

De onder jongeren razendpopulaire schuimparty's in discotheken brengen aanzienlijke gezondheids- en veiligheidsrisico's met zich mee.

De Inspectie gezondheidsbescherming Waren en Veterinaire zaken (voorheen de Keuringsdienst van Waren) waarschuwt voor de gevaren van deze rage en stelt dat het agressieve brandweerschuim dat regelmatig voor dit soort feesten gebruikt wordt huidirritaties kan opleveren.

Daarnaast waarschuwt de Inspectie voor een nog veel gevaarlijker werking van het schuim: mogelijke verstikking van feestgangers. Doel van het blusschuim in normale situaties is namelijk het wegnemen van zuurstof bij de ondergrond waarop het wordt gespoten.

"Dit betekent dat wanneer iemand in blusschuim zou vallen en onder de schuimlaag terecht komt, zonder dat dat wordt opgemerkt, er een grote kans is dat de betreffende persoon stikt door afwezigheid van zuurstof. En als je erbij bedenkt dat juist de lol van deze schuimparty's is dat je in én onder het schuim opdrachten moet vervullen, hoef je er eigenlijk alleen maar op te machten dat het een keer fout gaat," aldus de waarschuwing van hoofdinspecteur D. Meijer van de Inspectie Gezondheidsbescherming.

De GGD Twente pleit inmiddels voor een nader onderzoek naar de mogelijke gezondheidsrisico's die aan deze schuimparty's zijn verbonden.

Etter

Aanleiding is een in september gehouden feest in het Overijsselse Holten. Na het feest kregen 47 van de 300 bezoekers huidklachten in de vorm van rode, jeukende plekken. Hierin ontwikkelden zich vochtblaren die gingen etteren.

Gezamenlijk onderzoek van de GGD Twente en de Inspectie Waren leerde dat deze etterende plekken veroorzaakt werden door besmetting met de zogeheten stafylococcus aureus bacterie.

Volgens dr. C.J.M. Soethoudt van de GGD-Twente is komen vast te staan dat het gebruikte schuim niet de besmettingsbron vormde. "De bacterie is bij de meeste mensen van nature aanwezig. Wij denken dat het schuim in combinatie met de hoge temperaturen de doorgifte van deze zeer besmettelijke bacterie heeft bevorderd."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl