Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
21 december 1999
 

[BOL]
[Demon]
[CMG]
[Primafoon]
[Netaspect]
[Eurocard/Mastercard]
[ABN AMRO]

Amsterdam koploper
op overval-lijst

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM, dinsdag

Amsterdam is met afstand de stad waar jaarlijks de meeste overvallen plaatsvinden. Vorig jaar werden er in de hoofdstad 537 bedrijven en instellingen overvallen. Voor dit jaar ligt de verwachting op 594. Rotterdam is tweede met 336 overvallen en een prognose van 324 en Utrecht is derde met 146 en een voorspeld aantal van 170.

Dit blijkt uit cijfers van het Projectteam Overvalcriminaliteit dat onderzoek heeft gedaan naar zes jaar overvallen.

In totaal werden er vorig jaar in Nederland 2358 bedrijven en instellingen slachtoffer van overvallers. De verwachting is dat het er dit jaar 2266 worden.

Veruit de meeste overvallen vinden plaats op winkels: 701 vorig jaar en dit jaar naar verwachting 694. In Amsterdam zijn gisteravond dan ook speciale overvaltrainingen van start gegaan om winkeliers te leren hoe om te gaan met het fenomeen overval.

Het MKB verzorgt de lessen en heeft acteurs uitgenodigd om de rol van overvaller te spelen. De animo voor de cursus is overweldigend en de ondernemersbelangenorganisatie heeft extra trainingen moeten inlassen om aan de vraag te voldoen.

Op de tweede plaats van overvallen instellingen staan de horeca-gelegenheden met 540. Opvallend is de enorme daling bij de geldinstellingen. In 1991 werden er nog 523 van dergelijke instellingen overvallen, maar vorig jaar waren dat er slechts 8.

Uit het diepgaande onderzoek van het Projectteam blijkt verder dat de daders van overvallen in de meeste gevallen (80 procent) beginnelingen zijn die aan hun eerste overval bezig zijn, 15 procent is gevorderd (drie tot zeven overvallen) en 5 procent is professional met meer dan zeven overvallen op hun naam.

Opvallend is wel dat het aantal opgeloste zaken in de hoofdstad afneemt. Werd in 1997 nog in 26,6 procent van de gevallen de dader achterhaald, een jaar later was dat nog maar 17,3 procent.

Overvallers blijken vrijwel altijd dicht bij huis toe te slaan. Bij negentig procent van alle overvallen moet de dader in dezelfde wijk worden gezocht als waar het delict heeft plaatsgevonden.

De helft van de overvallen wordt zelfs gepleegd door daders die niet verder dan 3,5 kilometer van het doelwit wonen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl