Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
21 december 1999
 

[BOL]
[Primafoon]
[Demon]
[Eurocard/Mastercard]
[Netaspect]
[CMG]
[ABN AMRO]

Band tussen politiek
en volk zeer slecht

Van onze parlementaire redactie

  DEN HAAG, dinsdag

Nederland doet als enige land in Europa niets om de politiek en het volk dichter bij elkaar te krijgen.

Kamerleden steken weinig tijd in het op de hoogte raken van de wensen van de burgers en omgekeerd verwachten Nederlanders met problemen weinig van de parlementariërs.

Minister Peper onderschrijft de vernietigende conclusies van een buitenlands onderzoek naar de relaties tussen burger en politiek in landen binnen de Europese Unie, waarin Nederland een uitzonderingspositie blijkt in te nemen.

Dit verklaart minister Peper (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij voorstellen doet voor een nieuw kiesstelsel dat de band tussen de kiezers en de volksvertegenwoordiging moet aanhalen.

Peper legt de Tweede Kamer in zijn brief in willekeurige volgorde zes varianten voor. In vier van de zes varianten wordt gewerkt met districten. In het minst verstrekkende voorstel mag de kiezer in plaats van één stem drie stemmen uitbrengen op een en dezelfde partij. Hierdoor krijgt de burger meer invloed op de samenstelling van de fractie. Een andere mogelijkheid is dat de drie stemmen op verschillende partijen mogen worden uitgebracht.

In de eerste 'districtsvariant' wordt Nederland verdeeld in 15 districten van gelijke omvang en met een gelijk aantal van 10 zetels. De kiezer mag dan één stem uitbrengen. Deze variant komt overeen met het voorstel dat de Kiesraad aan het kabinet heeft gedaan. Volgens Peper zou het aantal districten ook kunnen worden verhoogd tot 30 districten met elk vijf zetels.

Een andere mogelijkheid is een gemengd stelsel, waarbij slechts 100 zetels worden verdeeld over 15 districten. De overige 50 zetels worden achtergehouden als overschotzetels om de uitslag evenredig te maken.

Verder zijn er nog twee varianten op het Duitse kiesstelsel. In de eerste krijgt de burger de mogelijkheid om kandidaten te nummeren in volgorde van voorkeur. In plaats van dit nummeren, mag hij ook gewoon een partijstem uitbrengen. In de laatste variant krijgt de kiezer twee stemmen, een voor en districtskandidaat en een voor een partij. Er worden weer 50 overschotzetels achtergehouden.

Minister Peper laat het oordeel over de varianten over aan de Tweede Kamer, omdat ze gaan over de manier waarop de Kamerleden worden gekozen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl