Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
21 december 1999
 

[ABN AMRO]
[CMG]
[Eurocard/Mastercard]
[Demon]
[Netaspect]
[BOL]
[Primafoon]

Nederlander hangt
20 minuten aan
gevangen walvis

  door Fred Pruim

AMSTERDAM, dinsdag

De Nederlander Frank Kamp (36) van Greenpeace is gisteren met gevaar voor eigen leven de ijskoude Antarctische wateren ingesprongen om zich vast te klampen aan een geharpoeneerde walvis. Uiteindelijk hield hij dat bijna twintig minuten vol.

Kamp kwam tot zijn opmerkelijke actie om het op het schip takelen van de walvis door Japanse walvisjagers zo lang mogelijk uit te stellen. Kort daarvoor was hij ook al een keer in het koude water gesprongen om het schip van de Japanners tot een andere koers te dwingen.

Volgens Just van der Broek van Greenpeace Nederland bedroeg de watertemperatuur rond de nul graden. "Kamp droeg uiteraard een overlevingspak. In totaal heeft hij een ongeveer veertig minuten in het water gelegen, waarvan de helft dus vastgeklampt aan de romp van de spartelende walvis."

De Nederlander maakt als stuurman deel uit van van de bemanning van het Greenpeace-actieschip Arctic Sunrise, dat zich momenteel in de Indische Oceaan bevindt, onder Australië en boven de Zuidpool. Sinds ruim een week hebben Japanse vissers daar in een officieel walvisreservaat de jacht op deze immense zoogdieren geopend. Ze hebben het daarbij vooral voorzien op de zogeheten dwergvinvissen.

"Onder het mom van wetenschappelijk onderzoek halen ze daar van december tot februari bijna 450 van deze dieren uit het water. Na wat experimentjes wordt het vlees echter gewoon op de markt verkocht", aldus woordvoerder Van den Broek van Greenpeace. Vorig jaar bracht de walvisjacht, die door ons land wordt afgekeurd, vele tientallen miljoenen guldens in het laatje.

Greenpeace noemt de actie van gisteren geslaagd. "We hebben hiermee bereikt, dat ze maar één walvis hebben kunnen vangen." De onder Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise, met ongeveer 35 mensen aan boord, blijft nog tot begin februari van het volgend jaar in het gebied.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl