Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
21 december 1999
 

[Demon]
[Netaspect]
[BOL]
[CMG]
[ABN AMRO]
[Primafoon]
[Eurocard/Mastercard]

Veel cafés dicht
met oud-en-nieuw

door Annemiek Paping

WOERDEN, dinsdag

Nederlanders die het nieuwe millennium willen inluiden met eens lekker doorzakken in een horecabedrijf, zullen goed moeten zoeken.

Ongeveer de helft van alle restaurants is op 31 december gesloten. In de cafésector neemt circa 40 procent van de ondernemers tijdens de millennium-wisseling vrij of organiseert een besloten avond voor vaste gasten, zo blijkt uit een recente peiling van Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

"Oud en nieuw blijkt voornamelijk in familiekring te worden gevierd", aldus Ans Groenewegen van KHN. "De restaurant- en hotelsector spreekt van een matige bezetting. In veel discotheken worden originele millenniumfeesten georganiseerd, maar van een hype is beslist geen sprake".

In Amsterdam, Utrecht en Den Haag sluiten de meeste cafés tijdens oud-op-nieuw rond een uur of drie de deuren. Discotheken gaan vaak wel wat langer door.

In Den Haag mag na half twee zelfs niemand meer de kroeg in. Alleen in Rotterdam is het écht feest: cafés mogen er tot zes uur 's morgens open blijven. Ook in Arnhem kan op veel plekken langdurig worden doorgezakt.

Rond de kerstdagen is de situatie in de horeca totaal anders. Nagenoeg alle restaurants zijn volgeboekt. "De Franse keuken blijft favoriet tijdens Kerstmis, maar de Italiaanse keuken wint aan populariteit". Naar schatting zestig procent van de hotelkamers is het komend kerstweekeinde verhuurd en nagenoeg alle dinerstoelen zijn er uitverkocht.

Ook de meeste bars zijn dan open. KHN pleit voor gespreide sluitingstijden. "Uit experimenten in Amsterdam, Leiden en Den Haag is gebleken dat deze aanpak de veiligheid op straat bevordert. In combinatie met een zogenaamd 'afkoel-uurtje' - waarna geen alcohol meer wordt geschonken en de muziek en verlichting aangepast - is dit een prima middel om te voorkomen dat tienduizenden jongeren gelijktijdig het stadscentrum instromen met alle mogelijke problemen vandien", aldus de KHN-woordvoerster.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl