Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
21 december 1999
 

[Eurocard/Mastercard]
[ABN AMRO]
[Primafoon]
[Netaspect]
[BOL]
[Demon]
[CMG]

Bomrecept op
internet kost
jongen oog

door Eric de Brouwer

ROTTERDAM, dinsdag

Er worden zware en levensgevaarlijke vuurwerkbommen verhandeld die, aan de hand van speciale recepten op het internet, eenvoudig in schuurtjes achter het huis zijn gemaakt.

In Rotterdam legde de politie de afgelopen dagen een 'bommenhandeltje' bloot, dat was ontstaan via handleidingen op het internet. De opsporingsbeambten kwamen een en ander op het spoor, nadat een 16-jarige jongen uit Krimpen aan den IJssel ernstig gewond raakte bij het afsteken van een eigenhandig gemaakte bom. De jongen moet een hand, enkele vingers aan de andere hand en het zicht aan een oog missen.

Onderzoek van de politie wees uit, dat twee tieners uit Rotterdam (16 en 17 jaar) de makers en handelaren van de bommen waren waarmee de jongen uit Krimpen aan den IJssel zich had verwond. Bij huiszoekingen in de woningen van de jonge Rotterdammers werden niet alleen 'grondstoffen' (onder meer kunstmestfosfaat) voor het maken van de explosieven gevonden, maar ook een handboek dat van het internet was geplukt.

De verdachten hadden enkele tientallen zelfgemaakte bommen, onder het mom van vuurwerk, voor 12,50 gulden per stuk verkocht aan vijf leerlingen van een scholengemeenschap in Rotterdam. De bommen zijn inmiddels door de politie opgespoord en in beslag genomen. Ze zullen door het Explosieven Opruimingscommando (EOC) onschadelijk worden gemaakt.

Tegen de kopers is procesverbaal opgemaakt. De twee jonge makers van het zware knalwerk worden morgen voorgeleid aan de officier van justitie in Rotterdam.

Volgens een woordvoerder van de Rotterdamse politie is inmiddels een begin gemaakt met het opsporen van de makers van de internetpagina. In overleg met de provider zal de betreffende internetsite hoogstwaarschijnlijk van het net gehaald worden.

Volgens justitie hangt makers van deze bomrecepten op het internet wegens opruiing tot het plegen van een strafbaar feit in het algemeen een maximale celstraf van vijf jaar boven het hoofd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl