[Qxl]
[Telegraaf]

Twente rukt op

door Wim Neeskens - ENSCHEDE, maandag

FC Twente is met een bijzonder sterke reeks bezig. Met vijf overwinningen op rij heeft FC Twente zich in de top-5 genesteld. De zege op Roda JC was een lekkere opsteker, omdat FC Twente sinds 15 november 1992 nooit meer een thuiswedstrijd van Roda JC wist te winnen. Nu zorgden Arjan van der Laan en Jan Vennegoor of Hesselink voor de doelpunten. Tchoutang zorgde voor het tegendoelpunt van Roda JC (2-1), dat echter wel een gelijkspel had verdiend, maar niet kreeg.

Roda JC liet zien met welke bedoelingen ze naar Twente waren afgereisd. Ze waren zeker niet de mindere. Na dik een half uur was even de vaart uit het Roda-spel. Jan Vennegoor of Hesselink kopte naast en een vrije trap van Arjan van der Laan raakte slechts de buitenkant paal. In de 51e minuut kwam FC Twente wat gelukkig op voorsprong. Doelman Kalac wilde de bal van links vanaf de grond wegschieten, maar schoof het leer pardoes in de voeten van Arjan van der Laan. Van grote afstand lobde hij de bal over de stilstaande Kalac in het doel; 1-0.

FC Twente had twee minuten later pech dat arbiter Bossen een goal van Vennegoor of Hesselink twee minuten later onterecht afkeurde. Kalac had de bal niet vast. "Ik kon het zelf niet goed beoordelen, maar de tv-beelden bewezen het ongelijk van Bossen", zei de Twente-spits later.

Roda JC, dat punten moest pakken om bij te blijven na de onverwachte schade tegen De Graafschap, ging op jacht naar de gelijkmaker. Vrede kwam erin voor Senden en trainer Vergoossen liet ook Zafarin en Van Dessel nog invallen. Tien minuten voor tijd werd het alsnog 1-1. Vrede kon op links doorgaan, passeerde de onnodig uit zijn doel komende Boschker en gaf een goede voorzet die door Tchoutang keurig werd ingekopt: 1-1.

"Ik hield mijn hart vast, want Roda JC werd steeds dreigender", zei Fred Rutten. "Maar gelukkig kwamen wij op 2-1." Dat doelpunt kwam drie minuten na de gelijkmaker. Scott Booth schoot in, de bal werd door Kalac slecht weggewerkt en kwam voor de voeten van Jan Vennegoor of Hesselink. Ditmaal werd zijn doelpunt niet afgekeurd.

FC Twente - Roda JC 2-1 (0-0). 52. Van der Laan 1-0, 81. Tchoutang 1-1, 83. Vennegoor of Hesselink 2-1. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 13.000. Gele kaart: Heubach, Van der Meijde (FC Twente), Van Houdt, Valgaeren (Roda JC).