[Telegraaf]

Fortuna wint weer niet
in nieuwe behuizing

Van onze sportcorrespondent - SITTARD, maandag

Fortuna Sittard krijgt het maar niet voor elkaar om in de nieuwe behuizing tot winst te komen. Ook tegen Vitesse moest de ploeg van Bert van Marwijk, alhoewel voetballend sterker, genoegen nemen met een gelijk spel. Verschil echter met de vorige keren, toen ploegen als bij voorbeeld NEC en De Graafschap, schamelde puntjes sprokkelden op Limburgse bodem, was dat Fortuna met het 3-3 gelijke spel zaterdagavond slecht bedeeld was. Ondanks het feit dat de ploeg enkele minuten voor tijd nog op achterstand kwam, was er maar een elftal dat recht kon laten gelden op de overwinning.

Bert van Marwijk liet zich dan ook de mogelijkheid niet ontnemen zijn spelers te complimenteren. Iets dat de laatste weken niet al te vaak voorkwam. "Ondanks de plaats die we momenteel innemen, spelen we zeker geen degradatievoetbal. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst."

Een toekomst, waarin Fortuna in totaal 30 punten zal moeten vergaren om eredivisiewaardig te blijven, had Van Marwijk becijferd. Halverwege de competitie zit Fortuna qua punten dus nog niet op de helft. Die scheve verhouding kwam zaterdag mede door toedoen van scheidsrechter Luinge. In de voorafgaande weken niet kinderachtig als het ging om de bal op de stip te leggen, had de onpartijdige zich voor het treffen in Sittard kennelijk voorgenomen om wat dat betreft zijn imago iets bij te stellen. Waar zelfs Luinge zonder al te veel tegengas de bal een keer of drie (in Fortuna-voordeel) op de stip had moeten leggen, liet hij dat achterwege.

Vitesse profiteerde er handig van. De ploeg van het gelegenheidsduo Sturing/Jongbloed maakte een uitgebluste indruk en beperkte zich tot het verstevigen van de defensieve linies. Positieve uitzondering was Pierre van Hooijdonk. De lange spits was een permanent gevaar en altijd een gevaar. Helaas voor Vitesse scoorde hij deze keer niet en was de offensieve drang bij zijn ploeggenoten aanmerkelijk minder.

De drie treffers waren veel eerder toevalligheden die voortvloeiden uit de schaarse bewegingen richting Fortuna-doel. De dubbele een-twee tussen Van den Brom en Sikora, een van de weinige treffers die Kreek in Arnhemse dienst scoorde, en de blunder van doelman Van Zwam, die een bal zomaar in de voeten van Sikora uitverdedigde. Een kopie overigens van de eerste van twee treffers van Ronald Hamming, die het presentje van doelman Jevric kreeg.

Toen Sikora de Arnhemmers daardoor echter enkele minuten voor tijd, zwaar tegen de verhouding in, op een 2-3 voorsprong had gezet, leek andermaal alle Sittardse moeite voor niets. Joost Volmer zorgde in blessuretijd voor voetbalgerechtigheid en het duo Maris en Landerl hadden er zelfs nog een overwinning uit kunnen halen, verderop in blessuretijd.

Fortuna Sittard - Vitesse 3-3 (0-1). 26. Sikora 0-1, 47. Hamming 1-1, 70. Kreek 1-2, 80. Hamming 2-2, 82. Sikora 2-3, 90. Volmer 3-3. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 6500. Gele kaart: Jochemsen (Vitesse).