Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
14 december 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[CMG]
[Netaspect]
[ABN AMRO]
[Primafoon]
[Belastingdienst]
[BOL]
[Demon]

Politieteam rolt cd-bende op na
gecontroleerde doorlevering

  door Martijn Koolhoven

ZEIST, dinsdag

Onder regie van het Landelijk Rechercheteam (LRT) zijn anderhalf jaar lang in totaal 1.500.000 illegale cd's met de titels MTV Eurocharts en Hitexplosion op de Nederlandse markt gekomen. Deze 'gecontroleerde doorlevering', die ten doel had een criminele organisatie te ontmantelen, vertegenwoordigde een waarde van ƒ37,5 miljoen gulden.

De illegale verzamel cd's met populaire muziek werden voor ongeveer 25 gulden per stuk verkocht op onder meer schoolpleinen en in buurthuizen.

Van overheidswege is welbewust niet ingegrepen om de criminele organisatie, die begin september werd ontmanteld, gedurende anderhalf jaar in kaart te brengen. Pikant detail is dat één van de leden van de twaalf man sterke bende, werknemer is van de Arcade Music Groep, één van de belangrijkste (legale) uitgevers van cd's in ons land. De man zit sinds zijn aanhouding in hechtenis.

In totaal bracht de bende ongeveer 4,3 miljoen illegale cd's op de markt met een geschatte waarde van ƒ100 miljoen.

Camera's

Uit het strafdossier in deze LRT-zaak blijkt tevens dat ook de illegale productie van de cd's in een perserij in het Duitse Nidderau-Heldenbergen, letterlijk onder het oog van de Nederlandse politie plaatsvond. De Nederlandse LRT'ers hadden met toestemming van de Duitse collega's observatie-camera's rond de illegale cd-perserij geplaatst om de criminelen te kunnen observeren. Uit het proces-verbaal blijkt dat de 'gecontroleerde doorlevering' heeft geduurd van april 1998 tot 8 september 1999, het moment waarop ruim vierhonderd agenten, medewerkers van Buma/Stemra op vijftig plaatsen huiszoekingen gingen verrichten.

De advocaten in deze omvangrijke cd-zaak scherpen ondertussen de messen. De Utrechtse strafpleiter mr. P. Bovens, die één van de hoofdverdachten in deze zaak bijstaat, de 37-jarige E.F. uit Drunen, zegt: "De commissie Van Traa heeft gezegd dat het gecontroleerd doorleveren van drugs niet is toegestaan. In andere gevallen moet er een zwaarwegend opsporingsbelang zijn. Uit het proces-verbaal in deze zaak blijkt mij niet dat er voor het doorlaten toetsing vooraf heeft plaatsgevonden bij het college van procureurs-generaal", aldus mr. Bovens.

Justitie stelt zich op het standpunt dat de werkwijze van de criminele organisatie vroeg om uitgebreide recherche-onderzoek.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl