Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
11 december 1999
 

[Postbank]
[Matranortel]
[ABN AMRO]
[EUBOS.NL]
[Veilinghal]
[BOL]

Aanpak van wangedrag op werkvloer

door Rob Sebes en Alex de Vries - DEN HAAG, zaterdag

Het bedrijfsleven gaat korte metten maken met discriminatie, seksuele intimidatie, diefstal, alcoholmisbruik en ander ongewenst gedrag op de werkvloer. Werknemers die zich misdragen, krijgen een straf die kan variëren van een berisping tot ontslag.

De werkgeversorganisaties en de vakbeweging hebben hierover in de Stichting van de Arbeid (Star) een vergaand akkoord gesloten.

Bedrijven, vakbonden en ondernemingsraden roepen zo snel mogelijk een gedragscode in het leven. Tevens worden er binnen bedrijven klachtenbureaus opgericht. "Hiermee brengt een directie tot uiting dat zij groot belang hecht aan een goed en veilig arbeidsklimaat in de onderneming", aldus het Star-advies 'Met alle respect'.

Volgens de vakcentrale FNV, initiatiefnemer van het besluit, kan nu in de bedrijven veel meer aan preventie worden gedaan. "Dat is het grootste winstpunt van dit akkoord", zegt FNV-bestuurder Kitty Roozemond.

Ongewenst
Aanleiding voor de instelling van een gedragscode is de sterke toename de laatste jaren van ongewenst gedrag binnen bedrijven. De Stichting Trendmeter constateert dat ruim 50 procent van de middelgrote bedrijven schade lijdt door criminele werknemers. Het gemiddelde schadebedrag per bedrijf bedraagt maar liefst 54.000 gulden gemeten over een periode van drie jaar.

Ook grote bedrijven hebben last van criminaliteit. Autoproducent NedCar in Born klaagde vorig jaar over een harde kern van criminele werknemers. Ondernemingsraad en vakbonden verweten de directie dat de criminaliteitsproblemen het gevolg waren van een gebrekkig sociaal beleid. Een gedragscode kan een dergelijk conflict voorkómen.

Volgens CNV-bestuurder Hans Brüning hebben werkgevers meestal alleen aandacht voor diefstal door personeel omdat hun dat geld kost. "Op basis van het Star-akkoord moet een bedrijf nu een inventarisatie maken van alle mogelijke problemen en een plan van aanpak."

Blij
Werkgeversorganisatie VNO-NCW is vooral blij dat het advies zich richt op de specifieke problemen per onderneming. "Dat hebben we liever dan nationale regelgeving", aldus een woordvoerder. "We hopen natuurlijk dat een gedragscode leidt tot terugdringing van de vaak forse schadeposten." VNO-NCW eist wel dat bedrijven waar geen misstanden of problemen worden geconstateerd, ook geen klachtenprocedures hoeven in te voeren. "Dat leidt alleen maar tot onnodige inspanning en kosten."

De Star wijst bedrijven er verder op dat er meer vrouwen en allochtonen dienen te worden aangenomen. Dat komt de bedrijfscultuur ten goede en helpt seksuele intimidatie en discriminatie voorkomen.

Uit Europees onderzoek eerder dit jaar bleek dat verzuim door intimidatie en lichamelijk geweld de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven jaarlijks 1 miljard gulden kost. Volgens cijfers van TNO heeft één op de drie vrouwelijke werknemers te maken met seksuele intimidatie. Volgens het ministerie van Sociale Zaken neemt ook de kans op bedrijfsongevallen en productieverlies door alcohol- en drugsgebruik toe.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl