Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
11 december 1999
 

[Postbank]
[ABN AMRO]
[BOL]
[Matranortel]
[EUBOS.NL]
[Veilinghal]

Financials gevraagd

New York, zaterdag

Op Wall Street waren financiële waarden gisteren gevraagd, nadat voorbeurs macrocijfers bekend werden gemaakt die de angst voor inflatie en dus een renteverhoging af deden nemen. Net als een dag eerder kende de beurs een opvallende debutant: meteen bij opening zette het online veilinghuis FreeMarkets een koerswinst op het bord van 400 procent.

Afgelopen donderdag was het nieuwkomer Linux dat de show stal. Terwijl de uitgifteprijs van het aandeel was vastgesteld op $30, sloot de debutant op bijna $240. Daarmee was de grootste koersstijging op één dag ooit een feit. Linux maakt software, waaronder een besturingssysteem dat de concurrentie met Microsoft aankan.

FreeMarkets organiseert op internet veilingen waar het ene bedrijf producten kan kopen van het andere. Oorspronkelijk wilde FreeMarkets haar aandelen naar de beurs brengen voor $14 à $16, maar die range werd eerder deze week verhoogd naar $40 à $42. De definitieve uitgifteprijs viel met $48 nog eens $6 hoger uit. Het aandeel sloot gisteren op $280. Linux eindigde op $218, $21¼ lager.

De Dow Jones-index zelf sloot op 11.224,70 punten, 89,91 punten hoger. Beleggers leken daarmee opgelucht te reageren op de publicatie van de producentenprijsindex (PPI). Die nam in november van dit jaar op maandbasis met 0,2 procent toe en op jaarbasis 3,1 procent.

Analisten hadden een maand-op-maandtoename van 0,2 procent verwacht. In oktober nam de index op maandbasis nog met 0,1 procent af. Exclusief voedsel- en energieprijzen steeg de PPI in november met 0,1 procent, waar een stijging van 0,2 procent werd verwacht.

Van de 30 Dow-fondsen sloten uiteindelijk 1553 hoger en 1490 lager. Financiële waarde American Express won $8 5/8 op $168½, terwijl JP Morgan $2¾ aandikte tot $134 3/8.

General Motors (GM) sloot $¾ lager nadat bekend werd dat de autobouwer voor ƒ2,7 miljard een 20%-belang neemt in branchegenoot Fuji Heavy Industries uit Japan. Fuji bouwt onder meer Subaru's.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl