Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
11 december 1999
 

[Matranortel]
[Veilinghal]
[EUBOS.NL]
[ABN AMRO]
[Postbank]
[BOL]

SFB bedenkt nieuw plan
voor sociale zekerheid

Van een onzer verslaggeefsters - AMSTERDAM, zaterdag

In navolging van de Relan Groep (Cadans en Guo) dient ook de SFB Groep een miljoenenschadeclaim in bij de overheid als het nieuwe model voor de uitvoering van de sociale zekerheid wordt doorgezet. In een brief die gisteren aan minister de Vries (Sociale Zaken) en diens staatssecretaris Hoogervorst is gestuurd, kraakt de holding het volledige kabinetsplan. Daarnaast komen zij zelf met een alternatief voorstel.

Behalve dat het een gigantische reorganisatie vergt en dus een zeer kostbare zaak wordt, komt de kwaliteit van de uitvoering van de ww en de wao ernstig onder druk te staan. Het plan is grotendeels onuitvoerbaar, zo schrijft bestuursvoorzitter J. Schouten in de brief.

Jarenlang zijn de vijf uitvoeringsorganisaties (GAK, SFB, Cadans, Guo en Uszo) de zogeheten uvi's, ervan uitgegaan dat zij zouden moeten gaan concurreren. Als het aan het kabinet ligt gaat dit nu niet door en komt er één grote uitkeringsgigant die de naam krijgt Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen (UWV).

In het nieuwe model wordt volgens Schouten bovendien het belang van de werkgever absoluut niet gediend. "Deze is gebaat bij helderheid en eenvoud en boven alles beperking van de administratieve lasten. Straks wordt de werkgever echter gedwongen met meer organisaties zaken te doen."

De SFB Groep komt naast alle kritiek ook met een voorstel voor een ander model. Hierin wordt onder andere concurrentie tussen de private uvi's toegelaten met cao-partijen als opdrachtgever. Echter waar het de claimbeoordeling betreft moet de overheid, volgens het SFB-model, zelf opdrachtgever worden.

Waar de werknemers in de sociale zekerheid straks ook onder vallen, eind 2000 zijn ze in ieder geval in salaris 3,25 procent op vooruit gegaan. Een jaar later bedraagt de stijging 2,75 procent. Dit blijkt uit het 'uiterste' bod dat gisteren door de vakbonden bij de werkgevers van de uvi's is neergelegd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl