Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
11 december 1999
 

[Postbank]
[Veilinghal]
[EUBOS.NL]
[BOL]
[Matranortel]
[ABN AMRO]

Satcom nu in handen van
projectontwikkelaar VS

door Maurice van Uden - AMSTERDAM, zaterdag

Het voormalige beursfonds Satcom, dat na een overname medio dit jaar werd omgedoopt tot Sun Development, is nu weer overgenomen door branchegenoot Sun Quest uit Florida. Pikant hierbij is dat Sun Quest in een eerder stadium Satcom-zakenpartner Sterling Worldwide overnam. Bij dat bedrijf was Lesley Greyling betrokken, een Zuid-Afrikaan die in de VS voor beursfraude is veroordeeld.

Overigens is de acquisitie van Sterling begin deze week, voorafgaand aan de overname van Satcom, ongedaan gemaakt. De ontbinding is een direct gevolg van de gedwongen verkoop van de Arubaanse golfbaan Tierra del Sol. Daarin had Sterling via een transactie met Sun Development een belang verkregen. De veiling zorgde bij Sterling voor een verliespost van $22 miljoen, waardoor verdere samenwerking met Sun Quest niet langer haalbaar was. Als gevolg van het debacle is met onmiddellijke ingang Anne Greyling, de echtgenote van de veroordeelde Leslie Greyling, opgestapt als bestuursvoorzitter van Sterling.

Sun Development zelf werd onlangs door het bestuur van de AEX van de beurs gehaald. Het fonds had onder meer zonder bijbehorende prospectus nieuwe aandelen uitgegeven en die stukken niet geregistreerd bij de Amsterdamse beurs. Bestuursvoorzitter en voormalig arts Joost Taverne had het beursbestuur bovendien niet voorzien van de vereiste informatie.

Taverne kondigde oorspronkelijk nog aan tegen de maatregel van de beurs in beroep te gaan, maar een formeel protest bij de STE werd niet op tijd gevolgd door de inhoudelijke bezwaren, aldus de toezichthouder. Daarop kondigde Taverne nog via de pers aan om in appèl te gaan bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

Sun Development wilde via de beursnotering in Amsterdam een eind maken aan de enorme schuldenlast die het bedrijf meetorste. Dat het water tot aan de lippen stond, werd duidelijk nadat de prestigieuze golfbaan Tierra del Sol, waarin ook Sun een fors belang bezat, via een openbare verkoping in handen viel van privé-investeerder en fabrikant van oorlogstuig Joep van den Nieuwenhuyzen. De openbare veiling van het Curaçaose hotel Princess Beach kon Taverne vorige week ternauwernood voorkomen via een kort geding.

Als gevolg van de overname door Sun Quest treedt Taverne toe tot de directie van de projectontwikkelaar uit Florida. Hetzelfde geldt voor zijn rechterhand, Jan Lamboo.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl