Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
11 december 1999
 

[Postbank]
[Matranortel]
[BOL]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[EUBOS.NL]

Prestatiebeloning niet
bespreekbaar voor FNV

door Alex de Vries - AMSTERDAM, zaterdag

Afstemming van de lonen op de productie van de werknemers, de zogenoemde prestatiebeloning, kunnen de werkgevers ook bij de cao-onderhandelingen van komend jaar wel vergeten. Cao-coördinator H. van der Kolk van de vakcentrale FNV toont zich onverzettelijk. "Prestatiebeloning leidt alleen maar tot frustratie en onrust op de werkvloer."

Werkgeversorganisatie VNO-NCW zet juist in op invoering van prestatiebeloning en wil bovendien graag een einde maken aan automatische loonsverhogingen, zoals de jaarlijkse periodieken.

Van der Kolk hekelt deze inzet. "De werkgevers zien dat de prijs van arbeid hoger wordt en proberen nu de loonstijging te flexibiliseren. Het risico hiervan is dat de werknemer zijn prestatiebeloning kwijt is als het plotseling slechter gaat met het bedrijf."

Een woordvoerder van VNO-NCW is verrast door de opstelling van de FNV. "In de Stichting van de Arbeid hebben wij afgesproken dat naast initiële verhogingen ook andere flexibele beloningscomponenten bespreekbaar zijn." Hiermee staan de sociale partners al in een vroeg stadium lijnrecht tegenover elkaar.

De FNV is wel bereid mee te denken over meer flexibele beloning, maar alleen als deze bovenop de centrale looneis van 4% komt. De werkgevers willen niet verder gaan dan 2%. Een hoger percentage is schadelijk voor de werkgelegenheid en concurrentiepositie, aldus VNO-NCW. De FNV wil dit risico verkleinen door éénjarige contracten af te sluiten.

"Je kunt er donder op zeggen dat in dit klimaat volgend jaar de pure loondiscussie weer centraal zal staan", voorspelt Van der Kolk met enige spijt. Hij zal er daarom bij zijn onderhandelaars op hameren de zogenoemde 'goede doelen', zoals kinderopvang, werkdruk en employability, niet uit het oog te verliezen.

Van der Kolk wil met de werkgevers graag afspraken maken over functioneringsbeloningen voor werknemers die het goed doen op het gebied van scholing en multi-inzetbaarheid. "Employability is een objectievere maatstaf voor extra beloning. Dat is eerlijker dan af te gaan op de 'mooie blauwe ogen' zoals de werkgevers voorstellen", zegt hij.

Prestatiebeloning zoals VNO-NCW bepleit leidt volgens Van der Kolk alleen maar tot frustraties bij werknemers. "Onderzoek toont aan dat 80% van de werknemers denkt daarvoor in aanmerking te komen, maar dat eigenlijk maar 20% werkelijk in beeld is."

Aan de periodieken mag niet worden getornd, aldus de FNV. Wel moet er bij het toekennen ervan meer worden gekeken naar ervaring. "De ervaringsbeloning blijft voor ons overeind. We zullen periodieken meer moeten koppelen aan ervaring en niet aan leeftijd. Maar dan moeten er ook meer employability-mogelijkheden binnen een bedrijf komen", zegt Van der Kolk.

De FNV is daarom van mening dat de geldende jeugdloonschalen fasegewijs afgebouwd moeten worden. "De vakvolwassen leeftijd moet verlaagd worden van 23 (en soms 21) naar 18 jaar. Laten we daarmee beginnen", zegt Van der Kolk. Overigens heeft de Stichting van de Arbeid dus inclusief de werkgevers zich hiervoor in de agenda 2002 al uitgesproken.

Een botsing tussen de sociale partners dreigt vooral op het ouderen-dossier. De werkgevers vinden loon en productiviteit van deze oudere werknemers vaak niet met elkaar in overeenstemming. Prestatiebeloning dus een lager salaris zou hier volgens VNO-NCW uitkomst kunnen bieden. Ook zouden regelingen zoals extra vakantiedagen moeten worden beperkt, omdat die oudere werknemers relatief 'duurder' maken dan hun jongere collega's.

"Deze aanpak is volstrekt belachelijk", zegt Van der Kolk. "Verslechtering van arbeidsvoorwaarden zullen wij nooit accepteren. Bovendien staat het VNO-voorstel haaks op ons gezamenlijke streven meer ouderen aan de slag te helpen." Er is met hem wel te praten over de instelling van een bedrijfstakfonds dat de financiële pijn voor bedrijven met veel oudere werknemers moet verzachten. "Zo kunnen de kosten van de vergrijzing worden gespreid."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl