Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
11 december 1999
 

[Matranortel]
[Veilinghal]
[Postbank]
[EUBOS.NL]
[BOL]
[ABN AMRO]

Eerste grootschalige
luierrecycling start

Van een onzer verslaggeefsters - ARNHEM, zaterdag

In 1987 geleden kreeg de Canadese Marlene Conway, moeder van twee kleine kinderen, het idee om de enorme hoeveelheid papieren luiers die jaarlijks op de vuilnisbelt belanden te gaan recyclen. Er moesten mogelijkheden zijn om de hoge kwaliteit grondstof die fabrikanten gebruikten terug te winnen. In 1989 had ze het proces klaar en richtte ze het bedrijf Knowaste op. Tien jaar later is ze in Nederland om de officiële opening van de eerste grote commerciële recyclingfabriek van luiers van Knowaste in de Kleefse Waard in Arnhem bij te wonen.

De keus viel volgens algemeen directeur R. Graat van Knowaste op Nederland vanwege de bevolkingsdichtheid, het hoge milieubewustzijn en de hoge afvalverwerkingstarieven waardoor Knowaste concurrerend kan werken ten opzichte van de andere afvalverwerkers. Vanuit deze locatie wordt ook een deel van de Duitse markt benaderd.

De totale hoeveelheid gebruikte papieren luiers en incontinentiemateriaal in Nederland bedraagt 235.000 ton. Knowaste richt zich in eerste instantie op ziekenhuizen en zorg- en verpleegtehuizen, een markt van 50 tot 70.000 ton.

Dat is ook de capaciteit van Arnhemse verwerkingsfabriek waar gebruikte luiers en onderleggers worden verwerkt tot hoogwaardig papierpulp en herbruikbaar kunststof. Het afvalwater uit de luiers gaat terug naar de zuiveringsinstallatie. Verder blijft er een slib over van absorberende materialen en ontlasting. Volgens Graat wordt iedere luier gereduceerd tot slechts 10 procent echt afval. "We zijn druk in de weer met het zoeken naar oplossingen voor die tien procent. Zo kunnen de absorberende polymeren en vezels ook geschikt worden gemaakt voor hergebruik, dan blijft er uiteindelijk nog 2 tot 3 procent afval over."

De particuliere markt wordt voorlopig nog niet bediend. "We hebben een constante stroom luiers en onderleggers nodig voor de continuïteit van het productieproces." Graat wijst er echter op dat in Arnhem een proef loopt met een kinderdagverblijf voor het recyclen van luiers. "Er zijn zelfs moeders die de vieze luiers hier inleveren. Op den duur zou dit ook een optie zijn maar het is niet onze eerste doelstelling."

De fabriek in Arnhem is de eerste grote test. Vanuit de hele wereld komt men kijken hoe het proces in de praktijk werkt en wordt belangstelling getoond voor het in licentie nemen van de techniek van Knowaste. Ook zijn er volgens Conway contacten met de grote luierfabrikanten zoals Kimberley Clarck en Procter & Gamble. "Zij tonen belangstelling maar willen eerst met eigen ogen zien dat het proces werkt", aldus Conway.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl