Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
11 december 1999
 

[Matranortel]
[BOL]
[EUBOS.NL]
[Postbank]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]

Megadeal van KPN drukt
winst, dividend gelijk

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, zaterdag

De megadeal van KPN met de Amerikaanse BellSouth voor de overname van het Duitse mobiele telecombedrijf E-Plus zal op korte termijn leiden een verwatering van de winst per aandeel. Maar over twee à drie jaar kan een forse versnelling van de groei worden verwacht.

De dividenduitkering komt in ieder geval niet in gevaar. Die zal over dit en volgend jaar tenminste gelijk zijn aan die van '98.

De omzet zal fors gaan stijgen, zo voorspelde Cees Griffioen, bij KPN in de raad van bestuur belast met financiële zaken, gisteren tijdens een toelichting op de overname. In plaats van de 9 procent van de afgelopen jaren, mikt hij nu op een jaarlijkse toename van rond de 15 procent.

KPN kan volgens Griffioen de financiering van de aankoop van E-Plus 'zonder pijn dragen'.

Voor de overname, die mogelijk werd omdat BellSouth het recht van eerste koop op zijn nog niet in bezit zijnde aandelen E-Plus had, is een stappenplan afgesproken.

Zoals we gisteren al meldden koopt BellSouth het resterende pakket van 77,5 procent aandelen E-Plus, hetgeen wordt doorverkocht aan KPN. Deze betaalt daarvoor EUR9,1 miljard in contanten, ruim ƒ20 miljard. BellSouth behoudt zijn pakket van 22,5 procent van de aandelen voor minimaal 18 en maximaal 48 maanden.

Gedurende de tussenliggende periode heeft het Amerikaanse concern de volgende opties:

* het belang omwisselen in een aandelenbelang van rond 19 procent in KPN (op basis van het thans uitstaande aantal aandelen) of:
* het belang om te wisselen in een gelijkwaardig belang in het komend jaar naar de beurs te brengen KPN Mobiel, een belang dat thans gewaardeerd wordt op circa EUR6,4 miljard.
* BellSouth kan er ook voor kiezen het belang in E-Plus te houden.

Verder is afgesproken dat BellSouth een converteerbare lening van $3 miljard aan KPN versterkt. Bij conversie kan BellSouth zijn belang vergroten tot maximaal 24,9 procent van KPN's aandelenkapitaal.

Het extra geld dat KPN in handen krijgt, zal worden gebruikt voor verdere expansie in Europa, zo bleek gisteren. Na Duitsland wil het telecombedrijf zijn mobiele activiteiten ook in andere belangrijke Europese markten uitbreiden. Op dit moment praat het concern met verschillende buitenlandse partijen, zei bestuursvoorzitter Wim Dik.

Aan belangstelling heeft zijn concern naar eigen zeggen dan ook geen gebrek. "Veel bedrijven hebben al laten blijken met de nieuwe combinatie te willen samenwerken. Maar voordat het zover is, wil KPN er eerst verzekerd van zijn dat zo'n nieuwe loot aan haar tak een bijdrage levert aan de versnelde groei", zei Dik.

"We laten ons in ieder geval niet haasten. We kijken op ons dooie gemak of een bedrijf binnen onze strategie past." Binnen nu en anderhalf jaar moet er volgens hem duidelijkheid zijn over de keuzes.

In West-Europa kijkt KPN op korte termijn vooral naar de Franse markt. Daar beschikt nu nog maar 27 procent van de totale bevolking van 58 miljoen inwoners over een mobiele telefoon. Daar is dus nog veel groei mogelijk. Ook Italië staat hoog op het verlanglijstje, zij het in een wat later stadium. Het aantal mobiele bellers is daar overigens een stuk hoger dan in Frankrijk: 26,8 miljoen van de 57,2 miljoen Italianen loopt met een draagbaar telefoontje rond, een penetratiegraad van 46,8 procent.

Groot-Brittannië, de thuismarkt van grootmachten Vodafone Airtouch en British Telecom, daarentegen vindt Dik op dit moment niet zo interessant.

KPN wilde niet zeggen met wie zoal onderhandeld wordt. "Maar het afgelopen half jaar had een erg hoog praatgehalte", verzekerde medebestuurslid J. Drechsel. Zeker is in elk geval dat KPN zijn nieuwe Amerikaanse partner BellSouth nauw zal betrekken bij de toekomstige plannen. "Je sluit natuurlijk niet voor niets een samenwerkingsovereenkomst."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl