Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
11 december 1999
 

[ABN AMRO]
[EUBOS.NL]
[BOL]
[Matranortel]
[Postbank]
[Veilinghal]

KPN steelt de show

AMSTERDAM, zaterdag

De Amsterdamse effectenbeurs lag er gisteren een beetje saai bij. Alleen KPN stond volop in de schijnwerpers, na de bekendmaking donderdagnacht, dat het telecombedrijf een belang heeft genomen in het Duitse E-Plus.

KPN Telecom krijgt een belang van 77,5 procent en telt daarvoor ruim ƒ20 miljard neer. In eerste instantie zal de winst per aandeel scherp dalen, maar - zo verzekerde KPN - daarna zal de winst weer herstellen tot het oude niveau. Beleggers waren desalniettemin opgetogen en betaalden grif EUR8,35 meer voor de stukken op EUR76,50, nadat zelfs even een koers van EUR77 werd neergezet. Dat betekende een nieuw record. Een jaar geleden hoefde men voor de aandelen nog maar EUR34,58 te betalen.

Verder stond Ahold opnieuw in de belangstelling. De Zaanse grootgrutter meldde donderdag de overname van de A&P supermarktketen en de koop van een 50%-belang in de Zweedse ICA. En - zo meldde Ahold-topman Van der Hoeven gisteren tijdens een toelichting - Ahold blijft openstaan voor andere fusies en samenwerkingsverbanden. Daar kregen beleggers rode oortjes van. De belangstelling voor de aandelen dreef de koers bij forse omzetten op van EUR27,65 naar EUR27,90.

Maar verder was het volgens beurshandelaren maar een saaie boel. "Er gebeurt niet meer zoveel. Ik krijg de indruk dat vooral de institutionele beleggers al begonnen zijn de boeken af te sluiten. De omzetten waren in ieder geval een stuk kleiner dan de laatste dagen. De AEX-index schommelde de hele dag een beetje rond het niveau van 618, charttechnisch naar men zegt een belangrijke grens. Uiteindelijk sloot deze 1,27 punt hoger op 619,35.

Een beursanalist noemde het gisteren opvallend dat de IT-sector er zo goed bij blijft liggen. "Kijk nou eens naar CMG. Topman Stutterheim zegt gisteren in een dagblad dat het over is met de extreem sterke winststijgingen, maar de koers stijgt vrolijk verder", stelde hij verbaasd.

Gisteren meldde CSM een flink hogere jaarwinst. Voor het boekjaar '99/2000 voorziet de directie bovendien een winstgroei van weer tien procent. In eerste instantie werden de cijfers goed ontvangen. De koers klom op naar EUR21,75, maar die winst verdamte geheel en aan het slot stond er zelfs een verliesje van EUR0,15 op de schermen.

De aangekondigde reorganisatie bij Elsevier sprak beleggers nog steeds aan. Maar het waren met name de plannen om wat met internet te gaan doen, die voor veel fantasie zorgden. Elsevier kon gisteren, na donderdag al flinke winst te hebben geboekt, nog eens EUR0,54 aandikken tot EUR10,93.

De internationals gaven een verdeeld beeld te zien. DSM ging EUR1 vooruit naar EUR35,90 en Unilever eindigde EUR0,35 lager op EUR49,15. KLM werd 90 eurocent hoger gewaardeerd op EUR25,10, maar Koninklijke Olie zakte 82 cent weg naar EUR56. Philips had last van winstnemingen en verloor EUR2,75 op EUR130,20 en voor Akzo hadden beleggers gisteren nog maar EUR45,80 over, tegen EUR47,75 donderdag.

Automatiseerder Devote kwam gisteren naar buiten met een melding dat directeur Heijes door de raad van commissarissen op non-actief is gesteld. Directeur en mede oprichter Ron Verweij wilde verder niets toevoegen aan het drieregelige persbericht, waar verder niets in staat over de achtergrond van de maatregel.

De koers van het aandeel kelderde donderdag, dus vóór de melding, met 18 procent. "Dat heeft niet met het bericht te maken", aldus Verweij gisteren. "De koers is de afgelopen week flink gestegen en donderdag waren er wat winstnemingen. De omzet was bovendien gering, dan krijg je dat soort grote uitschieters", zo stelde hij desgevraagd.

Gisteren herstelde de koers zich weer gedeeltelijk. Aan het eind van de dag noteerde Devote EUR24,50, tegen EUR22,50 op donderdag aan het einde van de middag.

Endemol was de topper onder de Midkap-fondsen. De aandelen van de pretfabriek werden liefst EUR6 duurder op een slot van EUR54. De hype rond Big Brother lijkt nog lang niet uitgewoed. Niet alleen trekt de soap veel tv-kijkers, maar kennelijk ook aandelenkopers. Verder ging het verhaal dat Endemol een roadshow in Europa heeft gegeven. Sinds oktober vorig jaar is de koers ruimschoots verdubbeld.

Maar er waren natuurlijk ook verliezers. ASML bijvoorbeeld liet EUR6,65 liggen op EUR99,70. Op zich nauwelijks verwonderlijk: de koers is de laatste tijd immers als een raket omhoog geschoten en dan zijn winstnemingen vanzelfsprekend.

Ook gisteren kon er nog niet worden gehandeld in de houdstermaatschappijen als Moeara Enim, e.d., die als enige bezit aandelen Koninklijke Olie of Unilever hebben. Nog altijd is niet bekend wanneer er eindelijk duidelijkheid komt omtrent de bieder op deze fondsen. Het wachten is, zo wordt steeds waarschijnlijker, op Financiën, waarmee de potentiële koper een regeling wil treffen. Op de beurs was gisteren te horen dat men maandag of dinsdag meer nieuws verwacht.

Dick Hussaarts






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl