Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
11 december 1999
 

[BOL]
[Matranortel]
[Postbank]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[EUBOS.NL]

Europees belastingdossier
half jaar doorgeschoven

  Van onze speciale verslaggevers - HELSINKI, zaterdag

De Europese regeringsleiders zijn er gisteren niet in geslaagd om het vastgelopen belastingdossier vlot te trekken. Dat betekent dat een eventuele Europese bronheffing op spaarrente voor niet-ingezetenen minstens een half jaar in de ijskast gaat.

Tijdens de EU-top in Helsinki hebben de regeringsleiders afgesproken dat de zaak wordt doorgeschoven naar de Portugezen, die na de jaarwisseling het voorzitterschap van de Unie bekleden. Over een half jaar mogen die rapporteren wat zij ervan hebben gebakken. "Dit doorschuiven is absoluut de laatste poging", aldus een gebelgde minister Zalm van Financiën.

De Britse weerstand tegen de bronheffing bleek ook in Helsinki niet op te lossen. Londen houdt vast aan een complete uitzondering voor de eurobonds die in Londen worden verhandeld. Zelfs een sterk verwaterde informatieplicht is voor de Britten te veel gevraagd. De Britse minister Brown (Financiën) wil hooguit informatie uitwisselen over eurobonds met een waarde tot 40.000 euro, maar dat aanbod was voor de overige 14 lidstaten onbespreekbaar. Minister Zalm (Financiën) noemde het cynisch "vertederend hoe de Britse socialisten hun best doen om het grootkapitaal te beschermen".

De weigering van de Britten is een lelijke streep door de rekening van eurocommissaris Bolkestein, die nu grote moeite krijgt om zijn pakket belastinghervormingen als geheel erdoor te krijgen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl