Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
11 december 1999
 

[BOL]
[EUBOS.NL]
[Matranortel]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[Postbank]

Emissie Ahold om reeks
overnames te financieren

Van een onzer verslaggevers - ZAANDAM, zaterdag

Supermarktconcern Ahold komt volgend jaar met één aandelenemissie om de overname van het Amerikaanse Pathmark, het Zweedse ICA, het Nederlandse A&P (via dochter Schuitema) en een reeks kleinere acquisities deels te financieren. "We houden momenteel heel wat ballen in de lucht", aldus financieel topman Michael Meurs gisteren.

Pas in maart volgend jaar, bij de presentatie van de jaarcijfers, zal de omvang van de emissie bekend worden. Door bij te dragen aan de overname van Schuitema zorgt Ahold ervoor dat het huidige belang (73%) niet verwatert.

Topman Cees van der Hoeven bestreed gisteren tijdens een persconferentie over de ICA-transactie het beeld dat de al enige tijd kwakkelende Ahold-koers de expansiemogelijkheden beperkt. "Je moet onze koers tegenover die van andere supermarktconcerns zetten. En dan zie je dat de hele food retail is gezakt, de Franse partijen wellicht uitgezonderd. Het is een relatief, en geen absoluut spel."

Van der Hoeven toonde zich ook niet onder de indruk van concurrent Laurus (o.m. Edah), die er op rekent dat de 'kartelpolitie' NMa een streep door de aankoop van A&P haalt. Het gezamenlijke marktaandeel van Albert Heijn en Schuitema zal inclusief A&P uitkomen op ruim 43%.

"Schuitema heeft er vertrouwen in, en daar hebben wij weer vertrouwen in", zo stelde Van der Hoeven nuchter vast. En met een duidelijke verwijzing naar Laurus, die de belangstelling voor A&P eerder openlijk toonde: "We zitten in Nederland niet in de situatie waarin er maar één potentiële koper is voor elke kans die zich voordoet."

De topman had het liever over ICA, dat voor EUR1,8 miljard voor de helft in handen komt van Ahold. Volgens ICA-bestuurder Peter Ruzicka is het "op de korte termijn" heel belangrijk dat ICA voor de helft in handen van de huidige eigenaren het verbond van de ICA-winkeliers en de Noorse familie Hagen blijft. "ICA is een instituut in Zweden. Er is heel veel emotie aan het bedrijf en de merknaam verbonden. De fusie tussen het Zweedse ICA Handlarnas en het Noorse Hakon Gruppen, nog geen jaar terug, was al een hele grote stap. Dit ook, en we moeten rekening houden met de gevoelens van de winkeliers en de politiek."

Volgens Van der Hoeven zal het feit dat Ahold evenveel zeggenschap krijgt als de Scandinavische aandeelhouders geen problemen opleveren. "We hebben de geografische scope afgebakend. Dus we krijgen geen discussie over strategie." Om het laatste restje scepsis bij de noorderlingen weg te nemen overweegt Ahold een notering aan de beurs van Stockholm. "Belangrijk", benadrukte Meurs gisteren. "Want we willen dat onze aandelen beter bekend worden in Scandinavië."

Volgens is een woordvoerder is het ook essentieel dat de individuele ICA-winkeliers, die in de nu op tafel liggende deal hun pakket aan Ahold zullen verkopen, hiermee de mogelijkheid krijgen in hun nieuwe 'baas' te beleggen.

Met het belang in ICA wordt Ahold indirect ook voor een kwart eigenaar van 1500 benzinestations, een joint venture van de Noorse oliegigant Statoil en ICA. In de Verenigde Staten is het Zaanse supermarktconcern al actief in de benzineverkoop, met een twintigtal stations onder de eigen merknamen Stop & Shop, Bi-Lo en Giant. Van der Hoeven: "Het belangrijkste is wat de invloed hiervan is op de omzet van de winkel die erbij hoort. Die is er. Niet groot, maar groot genoeg om geïnteresseerd te zijn. Daarom willen we meer van die stations hebben in de VS. En ook een gebied als Latijns-Amerika biedt hier mogelijkheden."

Maar ook Europa staat wat dit betreft op het radarscherm, aldus Van der Hoeven. "Ik sluit niet uit dat de Statoil-formule iets is om uit te rollen in andere landen. het is nu nog te vroeg, maar we zullen het bestuderen."

De Ahold-topman uitte gisteren zijn gram over de kritiek van sommige analisten, die liever een grote overname in de sneller groeiende markten in Zuid-Europa hadden gezien. "Het stelt me teleur, want deze transactie is heel veelbelovend. Het zal er mee te maken hebben dat we regelmatig analistentrips organiseren. Maar Zweden en Noorwegen zijn ook hele mooie landen. We blijven natuurlijk verder kijken rond de Mediterannee, en dan zullen we er ook weer analisten mee naar toe nemen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl