Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
11 december 1999
 

[ABN AMRO]
[CMG]
[Belastingdienst]
[Netaspect]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Eurocard/Mastercard]
[BOL]
[Primafoon]
[Demon]

Man is autodief te slim af

door Hens Schonewille

BUSSUM, zaterdag

Taxiondernemer Jan de Zeeuw (58) uit Bussum en Wilfred Mooij (37) van Abo Bijlsma Assurantiën in Hilversum hebben deze week een Turks-Cypriotische heler van gestolen auto's in het stof doen bijten. De twee inwoners van het Gooi reisden daarvoor naar Cyprus en wisten bij een plaatselijke rechtbank op het nippertje te voorkomen, dat de man enkele door de Turkse douane in beslag genomen auto's in handen kreeg. Het ging onder andere om twee gestolen Mercedessen van De Zeeuw.

De wraak was zoet, toen de beide Nederlanders afgelopen maandag op Cyprus oog-in-oog stonden met de 39-jarige Achmed K., het vermeende brein achter een Turkse dievenbende die in Nederland minstens 81 peperdure wagens stal. Onder deze gestolen auto's waren ook vijf Mercedes taxi's van Jan de Zeeuw. De wagens van het type 250D werden op 26 november 1996 in het holst van de nacht bij zijn bedrijf ontvreemd. De dieven reden de taxi's vervolgens naar een werkplaats in Scheemda waar ze door de bende van andere chassisnummers werden voorzien. Net als alle andere gestolen auto's ging de reis daarna via een omweg naar Cyprus, waar K. ze in zijn garagebedrijf met een forse winst te koop aanbood.

De uiterst professioneel werkende dievenbende die in ons land voor miljoenen guldens aan auto's bijeen roofde, werd uiteindelijk in februari 1998 door de Groninger politie opgerold. Alle verdachten werden na hun arrestatie in ons land voor de rechter gebracht en veroordeeld tot straffen van drie tot vier jaar. Alleen K. ontsprong de dans, omdat hij als enige niet in Nederland kon worden veroordeeld.

De Cyprioot keerde na zijn vrijlating direct terug naar huis, waar hij zijn garage leeg aantrof. De Turkse douane had inmiddels haar werk gedaan en in het bedrijf vier verdachte wagens in beslag genomen. Het ging om de auto's van een Duitser, een Belg en twee van de vijf gestolen taxi's van De Zeeuw. Hondsbrutaal besloot K. de wagens bij de rechter in Cyprus op te eisen als zijn rechtmatige eigendom. Die vlieger ging door het verschijnen van De Zeeuw en Mooij echter niet op. Aan de hand van de Nederlandse kentekens die nog steeds in de ramen van de taxi's bleken te staan, kon de Bussumer bewijzen dat de Mercedessen van hem waren geweest.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl