Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[Siteshopper]
[Autosite]
[Vacatures]
[Veilinghal]
[BOL]

Clinton opent vuur op wapenindustrie

Van onze correspondent - NEW YORK, donderdag

Het Witte Huis heeft de Amerikaanse wapenindustrie de oorlog verklaard. De regering-Clinton mengt zich in het juridische offensief tegen de producenten en bereidt een proces voor namens de drie miljoen bewoners van federale woningbouwprojecten die geteisterd worden door vuurwapengeweld.

De Amerikaanse overheid besteedt jaarlijks ruim twee miljard gulden aan veiligheidsmaatregelen in de drieduizend woonwijken waar veel kinderen zo bang zijn voor verdwaalde kogels bij nachtelijke schietpartijen dat zij in badkuipen slapen. Met de rechtszaak hoopt het Witte Huis de wapenfabrikanten tot vergaande concessies te dwingen in al lopende onderhandelingen waarin een schikking wordt beproefd met lokale overheden.

Aangemoedigd door advocaten die eerder de tabaksgiganten op de knieën dwongen, hebben 29 stadsbesturen civiele processen aangespannen tegen de wapenindustrie. Daarin wordt vergoeding geëist van de economische schade veroorzaakt door wapengeweld. Ook verlangen de steden een stopzetting van de illegale wapenstroom, een verbod op wapenverkoop via het internet en de verplichte invoering van kinderveilige sloten op wapens.

Filmster

De onderhandelingen moeten volgens Clintons woningbouw-minister Andrew Cuomo leiden tot een drastische hervorming van de wapenindustrie. Tot nog toe zijn voorstellen voor wapenbeperking geblokkeerd door de Republikeinen in het Congres die financiële steun ontvangen van de National Rifle Association (NRA), geleid door voormalig filmster Charlton Heston. Zelfs na het bloedbad op de high school in Littleton, Colorado, hielden de Republikeinen nieuwe maatregelen tegen.

Maar in de rechtszaal lijkt het tij zich voorgoed tegen de wapenfabrikanten te keren nu een rechter in de staat Illinois het groene licht heeft gegeven voor een rechtszaak waarin burgers dezelfde vernieuwende theorieën aanvoeren als de procederende steden.

Volgens de rechter is het zonneklaar dat wapenproducenten willens en wetens de markt overspoelen in gebieden met een lakse wetgeving, waardoor vuurwapens in criminele handen komen.

Onder druk van de procedures hebben verschillende producenten al de handdoek in de ring gegooid. Zo besloot Colt's, de uitvinder van de 'six shooter' revolver, zich onlangs terug te trekken uit de particuliere wapenmarkt. Het bedrijf Fetla's Trading trof vorige week een schikking met het stadsbestuur van Gary, Indiana, en stopt met de verkoop van handvuurwapens.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl