Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[BOL]
[Vacatures]
[Veilinghal]
[Siteshopper]
[Autosite]

Israël en Syrië gaan weer praten

Van onze correspondent - JERUZALEM, donderdag

Na bijna vier jaar van stagnatie zullen Israël en Syrië, met Amerikaanse hulp, volgende week hun vredesonderhandelingen hervatten in Washington. Het vlottrekken van het Israëlisch-Syrische vredesproces is een Amerikaans diplomatiek succes, dat de Amerikaanse president Bill Clinton omschreef als "een historische kans".

Clinton constateerde ook dat het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen, ondanks periodieke problemen, zich in de goede richting begeeft. Hij meende bovendien dat de hervatting van de besprekingen met Syrië nu ook kansen biedt voor een parallel proces met Libanon.

De Israëlische premier Ehoed Barak liet noteren "de kans te willen grijpen. Ik heb het gevoel dat Assad dat ook zo ziet". Een woordvoerder van president Hafez al-Assad bevestigde, zonder commentaar, de hervatting van de onderhandelingen.

Barak gaat zelf naar Washington om te praten met de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Faroek Shara, die door Assad zal worden gestuurd. Eerdere onderhandelingen vonden plaats op lager niveau. Barak deed er in 1995 ook aan mee als de toenmalige chef-staf van het leger.

Commentatoren in de regio wijzen erop dat het voor het eerst is dat beide buurlanden op het hoogst denkbare niveau met elkaar gaan praten. Dat suggereert dat door Amerikaanse bemiddeling in het afgelopen jaar beide partijen al zoveel vooruitgang hebben geboekt dat aangenomen mag worden dat Barak en Shara eerder zaken komen doen dan voor het oog van de wereld slechts ceremonieel hun onderhandelingen hervattten.

Opgewekt

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, bezocht eergisteren de Syrische hoofdstad Damascus, waar zij sprak met president Hafez al-Assad. Later arriveerde zij in opgewekte stemming en "meer optimistisch" in Israël. De mededeling van Clinton volgde nadat Albright gisteren met Barak had gesproken.

Opvallend is dat Clinton, Barak en Assads woordvoerder Jibran Kourieh opmerkten dat de onderhandelingen worden voortgezet vanaf het moment waarop deze in februari 1996 werden afgebroken. Syrië zegt al jaren dat toenmalig Israëlisch premier Jitzhak Rabin toen een volledige teruggave van de in 1967 door Israël bezette Golanhoogte had toegezegd. Israël, onlangs gesteund door de VS, heeft dat altijd ontkend.

Voor de Syriërs was dat punt dermate belangrijk, dat iedere andere formule opnieuw te gaan onderhandelingen steeds werd verworpen. Het bleef gisteravond onduidelijk welke partij er water bij de wijn heeft gedaan. Een woordvoerder van Barak wilde alleen zeggen, dat er geen voorwaarden vooraf zijn gesteld.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl