Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[Vacatures]
[Autosite]
[Siteshopper]
[BOL]
[Veilinghal]

VS verijdelen millennium- terrorisme

door Joost de Haas - NEW YORK, donderdag

De Amerikaanse justitie denkt met de arrestatie van twee rechts-extremisten een reeks bloedige 'millennium'-aanslagen te hebben verijdeld.

De twee ruim 37 meter hoge tanks met propaangas in Elk Grove Californie , die een recht-extremistische mil itie rond de eeuwwisseling had willen opblazen.

FOTO: AP

Kevin Patterson (42) en Charles Kiles (49) zouden volgens de FBI betrokken zijn bij een sinistere samenzwering om rond de jaarwisseling dood en verderf te zaaien, met als uiteindelijke doel de omverwerping van de regering-Clinton.

Het opblazen van twee gasfabrieken in Sacramento (Californië) zou het startschot vormen van de terreurcampagne, zo vermoedt de FBI die onlangs alarm sloeg over dreigend geweld van religieuze sekten en rechtse milities rond het millennium.

Militie

Patterson en Kiles maakten volgens justitie deel uit van de San Joaquin County Militia, een tot de tanden bewapende militie die opereert vanuit Manteca, ten oosten van San Francisco. Het duo werd ontmaskerd na een langdurige undercover-operatie, waarbij een militielid optrad als informant van de FBI.

Een argeloze Patterson nam de informant in vertrouwen over geplande aanslagen op tal van doelen in het noorden van Californië, waaronder tv- en radiozenders.

Ook deed de als explosievenexpert bekendstaande Patterson, die nog steeds bij zijn moeder woonde, alles uit de doeken over de beraamde aanslag op de gasfabrieken. Patterson sprak over de 'tweelingzusters', omdat de installaties in Sacramento pal naast elkaar liggen.

"Patterson vertelde dat hij een bazooka zou gebruiken voor het lanceren van twee ladingen. Hij zou de zeer hoogwaardige explosieven zelf in elkaar zetten", zo luidt een schriftelijke verklaring van de informant die in ruil voor strafvermindering in zee ging met de FBI.

Om aan te tonen hoe gevaarlijk de plannen van Patterson waren, liet de FBI door het ministerie van Energie uitrekenen wat de gevolgen zouden zijn van een aanslag op het gascomplex.

Vuurzee

Volgens het Lawrence Livermore Lab zou een explosie leiden tot een vuurzee met een reikwijdte van 14 kilometer, waarbij binnen een straal van zo'n zeven kilometer mogelijk de helft van de bevolking om het leven zou komen. In de directe omgeving van de gasinstallaties bevinden zich een middelbare school en een nieuwbouwwijk met enkele duizenden bewoners.

Volgens de FBI-informant wilde de militie met de aanslagen een 'revolutie' ontketenen: "Zij hoopten met het zaaien van angst onder de bevolking zoveel sociale onrust te creëren dat de regering gedwongen zou worden de staat van beleg af te kondigen. Daardoor zou volgens de militie voldoende steun onder het volk ontstaan voor het omverwerpen van de regering", aldus de informant.

Het onderzoek naar de militie begon elf maanden geleden, nadat FBI-agenten op kerstavond vorig jaar een wapenarsenaal aantroffen in de woning van een ander militielid, de 42-jarige Donald Rudolph.

Samen met Rudolph zou Patterson vorig jaar zomer van plan zijn geweest de leider van de beruchte militie Montana Freemen, uit de gevangenis te bevrijden. De Montana Freemen is een neo-nazi beweging, die in 1996 gedeeltelijk werd opgerold na een wekenlange belegering door de FBI.

Complot

De uitbraakplannen vielen in het water en op de terugweg van Montana naar Californië zou het tweetal voor het eerst hebben gesproken over een aanslag op de gasinstallaties. Rudolph werd in de zomer van dit jaar veroordeeld tot 30 maanden cel, waarna Patterson zijn medeverdachte Kiles in de leiding van het complot betrok.

De zoon van Kiles reageerde deze week verontwaardigd op de beschuldigingen van justitie: "Mijn vader is geen terrorist, hij blaast niet zomaar onschuldige mensen op", aldus Jason Kiles. "Ik geloof wel dat de militie misschien iets van plan is, maar mijn vader? Nee, nooit."

Volgens officier van justitie Jodi Rafkin volgen binnenkort meer arrestaties. "Er zijn meerdere personen betrokken bij de voorbereidingen", aldus Rafkin deze week na de voorgeleiding van het duo.

De FBI zegt inmiddels goed zicht te hebben op extremisten die willen toeslaan rond het millennium. Maar onlangs werd een complot van een heel ander kaliber ontrafeld, waarbij het vermeende brein een puur commercieel doel voor ogen had: een verhoging van de olieprijs als gevolg van een serie explosies langs de trans-Alaska oliepijpleiding.

De verdachte, Alfred Heinz Reumayr (50), liep eveneens na een tip van een informant tegen de lamp en zucht in een Canadese cel in afwachting van uitlevering aan de VS.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl