Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[BOL]
[Autosite]
[Siteshopper]
[Vacatures]
[Veilinghal]

Jeltsin oogt verward bij
ondertekening Unieverdrag

Van onze correspondent - MOSKOU, donderdag

De Russische president Boris Jeltsin heeft gisteren, enkele uren voor zijn vertrek naar China voor een tweedaags staatsbezoek, opnieuw twijfel gezaaid over zijn gezondheid.

De president van Wit-Rusland ondersteunt Boris Jeltsin als deze een redevoering afsteekt tijdens de ondertekeningsplechtigheid van het Unieverdrag tussen Moskou en Minsk. De Russische premier Poetin (r.) kijkt toe.

FOTO: AP

Tijdens de ondertekeningsplechtigheid op het Kremlin van een Unieverdrag tussen Moskou en Minsk met zijn Wit-Russische collega Aleksandr Loekasjenko oogde Jeltsin beverig en stroef en raakte hij tijdens zijn rede de draad kwijt.

"Waar is het einde?" vroeg hij, verward kijkend op het papiertje in zijn handen, aan een naaste medewerker. Toen Jeltsin even later zijn evenwicht dreigde te verliezen, moest Loekasjenko eraan te pas komen om de 68-jarige Kremlinleider te ondersteunen.

Vandaag zal Jeltsin, die tot afgelopen maandag met acute bronchitis in het ziekenhuis lag, in Peking een informeel onderhoud hebben met de Chinese leider Jiang Zemin. Het staatsbezoek, waarvan het voornemen eerder deze week uit de lucht kwam vallen, wordt algemeen gezien als een poging van Rusland om internationale steun te zoeken voor zijn alom bekritiseerde optreden in Tsjetsjenië.

De gisteren ondertekende overeenkomst betekent slechts de eerste stap op weg naar de door Loekasjenko zo felbegeerde eenwording. Het verdrag voorziet in een Coördinerende Raad waarin vertegenwoordigers van beide landen zitting hebben. "In feite is het een volledig leeg verdrag", merkte een waarnemer cynisch op. Maar Michail Pastoechov, een bekende Wit-Russische oppositieleider, waarschuwde dat in zijn aan Polen grenzende land uiteindelijk "zonder enige twijfel" weer kernwapens zullen worden geplaatst.

De oud-kolchozbaas en Hitlerbewonderaar Loekasjenko, die volgens velen de geheime wens koestert om ooit zelf als president in het Kremlin te zitten, maakte gisteren voor de zoveelste maal duidelijk dat het eenwordingsproces wat hem betreft niet snel genoeg ging. Met name hervormingsgezinde Russische politici voelen weinig voor een volledige eenwording met het vrijwel bankroete Wit-Rusland.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl