Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[Vacatures]
[Veilinghal]
[Autosite]
[Siteshopper]
[BOL]

Terugkeer Cubaantje nabij

  Van onze correspondent - NEW YORK, donderdag

Het zesjarige Cubaanse vluchtelingetje Elian Gonzalez wordt waarschijnlijk door de Verenigde Staten teruggestuurd naar zijn vader in Havana. Hiermee lijkt na dagen van oplopende spanningen tussen de VS en Cuba een eind te komen aan het getouwtrek om de kleuter die volgens de Cubaanse president Fidel Castro het slachtoffer was van een ontvoering.

"Het recht zal zijn beloop hebben", zei president Bill Clinton gisteravond. "Ik denk dat iedere vader sympathiseert met de verlangde hereniging in deze affaire. Maar juristen moeten deze zaak uitzoeken. Politieke dreigementen spelen geen rol."

Het jongetje was eind november door zijn moeder en zijn stiefvader meegenomen aan boord van een vluchtelingenboot die later voor de kust van Florida zonk. Elian wist zich in leven te houden door zich vast te klampen aan een binnenband. Na zijn redding werd hij ondergebracht bij familieleden in de anti-Castro gezinde Cubaanse gemeenschap van Miami.

De Amerikaanse immigratiedienst heeft Elians vader, Juan Miguel Gonzalez, gisteren formeel verzocht de bewijzen van zijn vaderschap te overleggen. Het verzoek wordt gezien als een eerste stap naar terugkeer van de kleuter.

Advocaat Spencer Eig overweegt naar de rechter te stappen om een terugkeer van Elian tegen te houden. Volgens Eig wil het jongetje in de VS blijven. Zijn vader beweert echter dat Elian onder druk wordt gezet door de Cubaanse gemeenschap in Miami. "Ik heb dagelijks telefonisch contact met hem en hij mist mij", aldus Gonzalez.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl