Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
8 december 1999
 

[ABN AMRO]
[Primafoon]
[CMG]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Belastingdienst]
[BOL]
[Demon]
[Eurocard/Mastercard]

'Je denkt dat zoiets alleen
in Amerika gebeurt'

door JOAN VAN DEN DUNGEN en CEES JANSEN - VEGHEL, woensdag

De inwoners van het Brabantse Veghel zijn diep geschokt na de bloedige schietpartij op het Leijgraaf-college gistermiddag. "Wat doet een leerling met een vuurwapen op school?", vragen zij zich af. "En waar moet dit naar toe?"

Minister Korthals van Justitie wil door het plaatsen van speciale detectiepoortjes het wapentuig op school gaan weren. "We moeten er voor waken dat we niet de kant van Amerika opgaan", zegt hij in een eerste reactie.

Op het Veghelse Leijgraaf-college heersen vooral gevoelens van onbegrip. De verdachte schutter, de zeventienjarige Ali D. stond volgens schooldirecteur R. Martinoh immers niet bekend als een agressieve knaap. De directeur zat boven in een bespreking toen hij rond twee uur in de middag een serie luide knallen hoorde.

Huilende leerlingen zoeken troost bij elkaar na het schietdrama op het Leijgraaf-college in Veghel.

"Ik dacht eerst dat er iemand met vuurwerk aan het gooien was", verklaarde een zichtbaar aangeslagen Martinoh. "Ik rende direct naar beneden. Maar toen ik de trap afstormde kwam ik het eerste slachtoffer al tegen. In de gang en in het computerlokaal trof ik de andere gewonden aan, bebloed op de grond. Het was vreselijk wat ik zag. Gelukkig waren de hulpdiensten zeer snel ter plaatse."

De verdachte Ali D. was een nieuwe leerling op het Leijgraaf-college. Hij zat pas sinds enkele maanden in de eerste klas van de middelbare beroepsopleiding. "Deze jongen behoort zeker niet bij de top 10 van meest vervelende klanten", aldus directeur Martinoh. "Als zo'n toptien hier al zou bestaan."

Veel leerlingen denken daar echter anders over. Volgens hen had Ali D. al vaker gedreigd de vriend van zijn zusje iets aan te zullen doen. Maar kennelijk nam niemand de doodsbedreigingen serieus.

Ook onder de leerlingen, die zich gistermiddag op het schoolplein verzamelden, was de verslagenheid groot. "Het lijken wel Amerikaanse taferelen", zegt een van hen. "Wie verwacht nu dat zoiets op een school in een doodnormaal dorp als Veghel gebeurt?"

Maar ook tientallen scholieren van het tegenovergelegen Fioretti-college waren ongewild getuige van de schietpartij. "Wij hadden net een excursie gehad", vertelt Narin Nouna (15). "We stonden nog even een sigaretje te roken voor de school op het plein. Plotseling hoorden we schieten. Ik geloof wel een keer of twaalf. Iedereen rende in paniek naar buiten. Er werd geschreeuwd, gehuild. Het duurde niet lang voordat we de sirenes hoorden. De ambulances konden er heel moeilijk bij komen omdat het zo druk was op het plein. Een ziekenwagen reed in de haast zelfs nog over een fiets heen."


Kogelgaten
De schutter blijkt als een dolle stier om zich heen te hebben geschoten. Het computerlokaal, waar de meeste slachtoffers vielen, lag er gisteren troosteloos bij, getuige de kogelgaten in de kasten, de wanden en de deuren en de bloedplassen op de vloer. Vier slachtoffers werden neergeschoten in dit praktijklokaal. Een 46-jarige lerares Verzorgingsvakken werd in haar schouder geraakt toen zij toevallig bij de receptiebalie stond, terwijl de dader naar buiten vluchtte.

In Amerika vielen bij soortgelijke incidenten de afgelopen jaren al 35 doden. Maar in ons land blijkt het de eerste keer dat er op een school een bloedbad wordt aangericht. Wel hebben zich in Nederland in het verleden andere gewelddadige incidenten voorgedaan op scholen, in een enkel geval zelfs met dodelijke afloop:

• In oktober 1995 stak een 19-jarige leerling van het Prisma College in Utrecht op het schoolplein een 17-jarige medescholier dood. Een docent die tussenbeide kwam, raakte lichtgewond. De dader werd veroordeeld tot zeven jaar celstraf;

• in datzelfde jaar raakten drie leerlingen van een meao-college in Amsterdam gewond bij een steekpartij voor hun school. De drie werden met steekwonden in armen en benen opgenomen in het ziekenhuis;

• ook in 1995 werd op een school in Rotterdam een lerares het slachtoffer van een steekpartij. Een 15-jarige leerling stak de vrouw met een schaar in de zij;

• op het Albeda-college in Rotterdam schoot een 16-jarige scholier in februari 1997 met een gaspistool op een medescholier. Niemand raakte gewond;

• bij een steekpartij voor een scholengemeenschap in Groningen, in april 1998, raakte een 16-jarige jongen gewond. Een 12-jarige stak de jongen enkele keren met een mes in de rug;

• in januari 1999 beschoten drie jongens van 15 en 16 jaar uit Wijchen een 15-jarige medescholier met een luchtdrukpistool. Het slachtoffer werd door een kogeltje in zijn nek geraakt. Het was de bedoeling een andere jongen (14) te treffen.
Krankzinnig

"Laat Veghel voor ons een duidelijk signaal zijn", zegt Justitie-minister Korthals. "Men moet ervan doordrongen worden dat het absoluut niet normaal is om wapens te dragen. We moeten alles in het werk stellen om zo'n krankzinnig incident in de toekomst te voorkomen."

Voor alle 1500 leerlingen maar ook de leerkrachten van het Leijgraaf-college zal vandaag opvang worden geregeld. Professionele hulpverleners, waaronder psychologen, moeten de getraumatiseerde klasgenootjes van de slachtoffers, die getuige waren van het bloedbad, de komende tijd gaan begeleiden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.