Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
4 december 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[Qxl]
[EUBOS.NL]
[PC Thuis]
[Cybercard]
[Vacatures]

Amerikaanse spirit wordt
zaalvoetballers bijna fataal

door Mascha Kramer - SINGAPORE, zaterdag

Het Nederlands zaalvoetbalteam is met de schrik vrij gekomen. Op het ludieke Tiger 5s-toernooi in Singapore werd Oranje in de laatste voorronde met de onverzettelijkheid en vechtlust van het Amerikaanse team geconfronteerd. Net Duitsers. Pas schouders laten hangen als het laatste fluitsignaal nog slechts nagalmt als echo. Het team van bondscoach Nico Spreij verslikte zich lelijk in de Amerikaanse spirit, kwam diep in de tweede helft zelfs met 5-1 achter en wist slechts door een ongebruikelijke aanpassing in het veld en enorm veel lef alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen (5-5).

Glenn Zeelig stal de show in Singapore. Hij fungeerde in de slotfase als vliegende keep en kreeg keer op keer een staande ovatie.

ARCHIEFFOTO

Tot enorme hilariteit van het 3000-koppige publiek forceerde Oranje met vijf aanvallers en doelman Tom Sier op de reservebank in de laatste acht minuten een halve-finaleplaats. Glenn Zeelig, die in de slotfase als vliegende keep fungeerde, kreeg keer op keer een staande ovatie als hij het veld betrad. Terwijl de Nederlandse doelmond onbemand bleef, wist Oranje zich gestaag terug te knokken. Het gelijkspel was pure noodzaak voor de volgende ronde. Vanavond speelt de ploeg door het behaalde resultaat tegen rivaal Italië.

Tegen de Zuid-Europeanen heeft het Nederlands team nog wat recht te zetten. De oude bekende zette Oranje negen maanden geleden met 3-0 opzij tijdens het Europese kampioenschap en greep daarmee de bronzen plak. In Singapore wordt niet om een titel gestreden, maar de geldprijzen op het met 320.000 gulden gedoteerde toernooi kan het Nederlandse zaalvoetbalteam, dat nog steeds op amateurbasis draait, goed gebruiken.

Dat Oranje eerst van de Verenigde Staten moest winnen voor een plaats bij de laatste vier, leek vooraf een theoretische bijkomstigheid. Winnen stond eigenlijk wel vast. Zeker na het magere optreden van de Amerikanen tegen Zuid-Korea (4-0), dat Oranje eerder in het toernooi als een mak Aziatisch schaap richting slacht dirigeerde, leek het Nederlands zaalvoetbalteam weinig in de weg te liggen.

Dat viel dus even vies tegen. Het kwartet Hennie Lettinck, Pascal Langenhuijzen, Hank Leatemia en Anouk Roest ging nog wel goed van start. Aanvoerder Laetemia scoorde binnen vier minuten 1-0. Het andere Hollandse kwartet met Glenn Zeelig, Sander van Dijk, Maarten Frankfort en Max Tjaden bleek echter keer op keer net even te licht. De Amerikanen keerden tegen hen de ruststand om in een 2-1 voorsprong.

"Verdedigend werden er fouten gemaakt. Oorzaak zat hem in de enorme herrie van de tribunes. Er was weinig tot geen communicatie mogelijk. De één speelde vanuit positie, de ander ging zijn eigen gang", aldus Spreij. Hoewel de theepauze bol stond van de goede gesprekken, werd het leed in de tweede helft nog veel erger. Voor Oranje er erg in had was het 5-1.

"Het enige dat ons restte was een noodscenario", evalueerde Spreij achteraf emotioneel. De bondscoach zette doelman Sier op de bank, trok Zeelig het zwarte keepersshirt aan en hield zijn vingers gekruist. "Je weet dat het bij een doelgerichte uittrap van de Amerikaanse keeper voorgoed over en sluiten is. We gokten op een dosis geluk."

Binnen zes minuten wisten Zeelig, Pascal Langenhuijzen en topscorer Hennie Lettinck (tweemaal) het tij te keren. Over geluk had Oranje niks te klagen. De Amerikaanse doelman kreeg tot driemaal toe de kans om de bal razendsnel aan de overzijde in het net te pegelen. Hij faalde echter schromelijk. Het leverde Oranje een halve finale-plaats op.

Groep B: Nederland-Verenigde Staten 5-5 (1-2). Doelpunten Nederland: Lettinck 2, Zeelig, Langenhuijsen en Leatemia. Startopstelling Nederland: Sier; Langenhuijsen, Roest, Lettinck, Leatemia. Wissels: Tjaden, Frankfort, Zeelig en Van Dijk.

Eindstand: 1. Nederland 2-4 (14-5), 2. Verenigde Staten 2-4 (9-5), 3. Zuid- Korea 2-0 (0-14). Groep A: Italië - Singapore 7-1 (5-1). Eindstand: 1. Spanje 2-4 (12-2), 2. Italië 2-4 (9-3), 3. Singapore 2-0 (1-17).

Groep C: Brazilië-Maleisië 15-0 (6-0).

Eindstand: 1. Brazilië 2-6 (26-1), 2. Frankrijk 2-3 (3-11), 3. Maleisië 2-0 (0-17).

Nederland, Spanje en Brazilië als groepswinnaars naar halve finale, Italië als beste nummer twee. Indeling: Nederland-Italië, Spanje-Brazilië.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.