Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
4 december 1999
 

[EUBOS.NL]
[Postbank]
[PC Thuis]
[ABN AMRO]
[TopCarrieres]
[BOL]
[Veilinghal]
[V & L informatica]

Nieuwe-marktfondsen op
zoek naar alternatieven

Van de huidige 14 fondsen met een beursnotering aan de Nieuwe Markt van Amsterdam (NMAX) zijn "een paar" op zoek naar manieren om van die notering af te komen. Het imago van het beurssegment voor jonge, snelgroeiende ondernemingen en de verhandelbaarheid van de aandelen wordt al dan niet terecht ervaren als zó slecht, dat een reverse take-over (omgekeerde overname) of een dual listing (een tweede beursnotering elders) uitkomst moet bieden. "Hoe kunnen we er af of hoe kunnen we naar de Officiële Markt is een vraag die ons regelmatig wordt gesteld", aldus directeur Krijn Reitsma van fusie- en overnameadviesbureau Reitsma & Wertheim & Partners.

door RENÉ LUKASSEN - AMSTERDAM, zaterdag

De Nieuwe Markt in Amsterdam ging eind februari 1997 van start. Jonge, snelgroeiende ondernemingen die hun sporen nog niet voldoende hadden verdiend voor een notering aan de Officiële Markt, werd de mogelijkheid geboden om toch via een beursgang risicodragend kapitaal op te halen.

Samen met soortgelijke beurzen in Frankfurt, Brussel en Parijs moest op termijn een Europees handelsplatform verrijzen onder de naam euro.nm. Ging beursorganisatie Amsterdam Exchanges bij de lancering van de Nieuwe Markt nog uit van tien nieuwe noteringen per jaar, twee jaar verder zijn niet meer dan 14 bedrijven aan de NMAX genoteerd.


En binnenkort zijn dat er zelfs niet meer dan 13. ICT-dienstverlener CSS Holding hoopt "op niet al te lange termijn" haar notering aan de Nieuwe Markt in te ruilen voor één aan de Officiële Markt. "De noteringsovereenkomst is onderweg", zo meldt algemeen directeur Jan Vlasveld trots, om eraan toe te voegen dat de overstap van CSS niets te maken heeft met het slechte imago van de babybeurs.

"Wij zijn als heel kleine club naar de Nieuwe Markt gegaan", aldus Vlasveld. "Gedurende een paar jaar is onze omzet toegenomen van ƒ20 miljoen naar ƒ600, 700 miljoen. Vanuit de achterban krijg je op een gegeven moment dan de vraag: zou je niet eens naar de Officiële Markt gaan."

Volgens fusie- en overnameadviseur Reitsma en onderzoeker Jan-Hein de Haas (van hetzelfde adviesbureau) is CSS echter een typisch voorbeeld van een bedrijf dat zich door middel van een omgekeerde overname aan de Nieuwe Markt heeft weten te onttrekken. "Door de aankoop van Computer Company, hetgeen gezien de omvang van beide bedrijven eigenlijk een reverse take-over was (CSS was veel kleiner, red), heeft CSS voldoende schaalgrootte verworven voor een notering aan de Officiële Markt."

Ook voor CSS was de notering aan de Nieuwe Markt een probleem, zo weet Reitsma. "Voordat CSS en Computer Company tot overeenstemming kwamen, hebben wij op hun verzoek al eens bemiddeld tussen CSS en een andere partij. Maar daar kwam toen niets uit."

De namen van de "paar" Nieuwe Markt-fondsen waarmee Reitsma & Wertheim & Partners in gesprek is over een soortgelijke oplossing wil Reitsma niet kwijt, net zo min als het exacte aantal. Wel wil hij zeggen welke van de 13 bedrijven, die na de overstap van CSS overblijven, in aanmerking komen.

Airspray (pompsysteempjes voor onder meer spuitbussen) is zeker een geschikte kandidaat voor een omgekeerde overname, aldus Reitsma, evenals Cardio Control (software voor diagnose-apparatuur die hart en vaatziekten opspoort), C/Tac (SAP-software-implementatie), DPA (uitzender van financiële deskundigen), HITT (software voor de begeleiding van lucht- en zeevaartverkeer), Innoconcepts (uitvinders), Polydoc (kennismanagementsystemen) en Ring!Rosa (software voor zogenoemde voice response systemen).

KSI International (ICT-dienstverlener), Nedgraphics (software voor het bedrukken van textiel en gemeentelijke informatiesystemen) en Prolion (bekend van de melkrobot) zouden op eigen kracht wel naar de Officiële Markt kunnen. "De eerste twee hebben nog één of twee overnames nodig", aldus Reitsma. "Prolion draait ook zonder zulke overnames prima en kan de overstap over zo'n twee jaar wel zelfstandig maken."

Antonov (ontwikkelaar van automatische transmissiesystemen) zou niet of heel moeilijk in aanmerking komen voor een omgekeerde overname. "Dat bedrijf is zo specialistisch bezig, dat ik me afvraag wat de toegevoegde waarde van een reverse take-over is", aldus Reitsma.

Uitzender DPA was dit jaar de eerste en laatste onderneming die naar de Nieuwe Markt kwam. Onderzoeker De Haas erkent dat het uitblijven van anderen ook te maken heeft met het slechte beursklimaat in 1999 in zijn algemeen. Anderzijds speelt het slechte imago van het beurssegment een rol, aldus De Haas.

"Als ik kijk naar relatief nieuwe fondsen als Devote, Unit4, Scala, Astra, Avalix, Detron en Blue Fox (allen actief op het gebied van informatietechnologie, red), dan zijn dat bedrijven die qua profiel uitstekend hadden gepast op de Nieuwe Markt. Door het imagoprobleem hebben ze echter toch gekozen voor de Officiële Markt."

Wat dat betreft zou beursorganisatie Amsterdam Exchanges de Nieuwe Markt dan ook verkeerd hebben gepositioneerd. "Men heeft altijd de nadruk gelegd op het relatief hoge risicoprofiel van beleggen op de Nieuwe Markt. Waarom niet de nadruk gelegd op het high-tech karakter van de fondsen die genoteerd zijn?" De interesse van beleggers zou dan veel groter geweest zijn, aldus De Haas.

Ring!Rosa, één van de weinige Nieuwe-Marktfondsen die blijk geeft van haar ontevredenheid over de notering aan de Nieuwe Markt onderschrijft de zienswijze van De Haas. Cardio Control, CSS, C/Tac, DPA, HITT, Innoconcepts, KSI, Prolion, en UCC zijn grosso modo tevreden.

"De geringe aandacht die wij krijgen, heeft volgens mij te maken met de mentaliteit van de Nederlandse belegger", aldus de woordvoerdster van Ring!Rosa. "Het hoge risicoprofiel van de Nieuwe-Marktfondsen staat hen niet aan. Nederlanders zijn wat dat betreft veel meer handelaar dan belegger."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.