Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
4 december 1999
 

[V & L informatica]
[ABN AMRO]
[BOL]
[EUBOS.NL]
[PC Thuis]
[Postbank]
[TopCarrieres]
[Veilinghal]

Eindspurt op het Damrak

AMSTERDAM, zaterdag

De Amsterdamse effectenbeurs kon gisteren weer terugkeren naar recordniveaus. Vooral de explosieve start op Wall Street gaf de beurs vleugels. De graadmeter sloot 11,33 punten hoger op 617,61.

Beursanalisten zagen het met gemengde gevoelens aan. "Het is volgens mij in ieder geval nog geen begin van een kerstrally, al willen veel beleggers dat misschien wel geloven. Ik vind het ook wat angstig. De rente krabbelt wat omlaag in de VS, maar mijn grote angst is dat het morgen weer helemaal omgekeerd kan zijn. Ik schat de kans op een kerstrally net zo hoog in als de kans op een kerstdip", stelde een beursman.

"Je ziet soms ook gewoon bewegingen die niet goed te verklaren zijn. De halfgeleiderindustrie maakt een goed herstel door. Maar ASML heeft nog niet één nieuwe order binnengekregen, de Japanse concurrentie wel. Toch staat ASML op een nieuw hoogtepunt. Het risicoprofiel is wel erg hoog nu", oordeelde de analist. ASML sloot EUR3,95 hoger op EUR99,95. Het oude record van EUR96 stamde van eergisteren.

Dat Philips het ook goed deed noemde hij reëler. "Ook hier is de upswing van de halfgeleiderindustrie de aanleiding. Maar Philips heeft deze week bekendgemaakt dat de fabrieken allemaal op volle capaciteit draaien en dat de vraag groter is dan het aanbod. Dat is echt nieuws waar een koers op mag stijgen." Philips verliet de beurs met een notering van EUR3,50 op EUR126,10.

Beursgoeroe Tostrams waarschuwde gisteren overigens ook voor een te groot optimisme. "De koopconditie van de AEX is nog steeds niet goed bevestigd. Pas bij een stijging boven 618 wordt de zware weerstand van 600 met meer dan 3% overschreden, het blijft dus spannend", schrijft Tostrams in zijn weekblad.

VNU was de grootste winnaar onder de AEX-fondsen. Het aandeel dikte EUR1,95 aan op EUR42,85. Maar ook Wolters Kluwer presteerde uitstekend. Er is ook meer vraag naar cyclische aandelen, en daar profiteerde Akzo Nobel van (plus EUR1,45 op EUR45,45).

Aan de andere kant zag VendexKBB 64 eurocent verloren gaan op EUR26,56 en winstnemingen drukten de koers van Corus met 3 cent omlaag naar EUR2,10.

Tulip was een van de grootste stijgers op de beurs van gisteren. Woensdag werd bekend dat het aandeel met ingang van 23 september weer een officiële notering krijgt aan de Amsterdamse effectenbeurs, na meer dan een jaar op het strafbankje te hebben gebivakeerd. Ook werd een claimemissie aangekondigd. Hiermee lijkt een zwarte periode afgesloten. Beleggers zagen meteen weer brood in het aandeel, dat donderdag al EUR1,69 duurder werd en gisteren nog eens EUR1,29 wist aan te dikken op een slot van EUR7,24. De omzetten waren aanzienlijk hoger dan de laatste tijd gebruikelijk, donderdag gingen er 645.000 aandelen om (dubbelgeteld) en gisteren zelfs meer dan een miljoen.

Veronica stapt uit de HMG Groep, althans de omroepvereniging dreigt zelfstandig verder te gaan zonder de invloed van de Luxemburgse CLT/UFA. Beleggers reageerden geschrokken. RTL 4 en 5 krijgen het volgens insiders wel erg moeilijk als cashcow Veronica uit het samenwerkingsverband stapt. En wie is de hofleverancier van programma's? Juist, dat is Endemol. Geschrokken beleggers dumpten het aandeel, dat meteen na de opening een laagste koers van EUR38,60 bereikte (een verlies van EUR2,30 ten opzichte van donderdag aan het slot). De directie haastte zich te verklaren dat de plannen van Veronica geen invloed zullen hebben op de bestaande overeenkomst tussen Endemol en HMG. Beleggers reageerden opgelucht, waardoor de koers opveerde naar EUR42,55, wat een winst van EUR1,65 tot gevolg had. Het verschil tussen het laagste en het hoogste punt van de dag bedroeg maar liefst EUR3,95.

TNT Post Groep (TPN) was gisteren weer eens onderwerp van een sterk gerucht, namelijk dat UPS, 's werelds grootste pakjesbezorger, op het punt zou staan TPG in te lijven. UPS weigerde op de geruchten in te gaan. Ook TPG wilde niet reageren, en dat was voor een groep beleggers eerder extra reden om geloof te hechten aan het gerucht. De koers schoot met vier procent vooruit naar een slot van EUR27,70.

Getronics maakte gisteren bekend dat de automatiseerder de laatste 35% van de aandelen BMG heeft opgekocht. In '96 kocht Getronics al 65% van de aandelen. Op de beurs werd positief gereageerd, de koers liep met EUR4,25 op naar EUR68,10, wat het aandeel de grootste winnaar onder de Midkap-fondsen maakte. Nutreco was een goede tweede op EUR30,70 plus EUR1,45).

De midkap-fondsen deden het gisteren weer eens een stuk minder dan de AEX-collega's. Van de laatste groep hoefde slechts een handvol het weekeinde in te gaan met een lagere beurskoers, maar onder de Midkap-fondsen waren de verliezers in de meerderheid. De VEB gaat daar in het maandblad Effect op in, onder de kop: "Miskap".

"Begin 1998 stond de AMX-index op 591, maar liefst 177 punten hoger dan de AEX. Aan het einde van 1998 was dat verschil geslonken tot 109 punten. Inmiddels heeft de AEX-index de AMX overtroffen en staat op 610." Als oorzaak voert de VEB onder meer een reeks van winstwaarschuwingen aan, zoals die van NBM Amstelland, AOT en Vedior.

Overigens sloot de Midkap-index gisteren weer een fractie boven de AEX op 620,48.

Dick Hussaarts






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.